Pasar al contenido principal

El primer mercat de proximitat amb impacte ambiental “nul” podria instal·lar-se a Algemesí

Algemesí és el municipi seleccionat per a desenvolupar el primer model de mercat de productes de proximitat amb un impacte mediambiental nul, “El Rebost- Mercat sense envasos”. El projecte del Rebost, pioner a la Ribera del Xúquer, desenvoluparà plans de compensació d'emissions de C02 i de residus tòxics, eliminant el major percentatge a través de l'impuls del mercat de proximitat i la venda a granel. Per a aconseguir fer realitat la iniciativa en el municipi de la Ribera Alta, els promotors del Rebost han arrancat una campanya de micromecenatge en lateuaterra.org que estarà activa durant 39 dies.

“El Rebost part d'un concepte de mercat que pretén estrényer els llaços entre productors i consumidors i eliminar formes de producció i consum, a llarg termini insostenibles, que impliquen emissions de C02 en grans quantitats”, afirma Silvia Moscardó, una de les promotores del projecte. Amb aquest model de mercat pretén diferenciar-se de les grans superfícies comercials de la Comunitat Valenciana i fomentar una gestió dels recursos del planeta més sostenible.

Segons l'Organització de les Nacions Unides, el sector de l'alimentació representa al voltant del 30% del consum total d'energia del món i produeix un 22% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Els models d'agricultura i ramaderia extensiva provoquen una degradació de la terra i una disminució de la fertilitat del sòl degut a l'ús excessiu de fertilitzants o la sobreabundància d'aigua.

“A més cada any es malgasten 1.300 tones de menjar que acaben podrint-se en contenidors a causa de males pràctiques de les grans superfícies comercials i això també provoca emissions de gasos tòxics. Necessitem models de consum sostenible per a intentar frenar aquesta manera de produir”, afig la promotora del Rebost.

39 dies perquè nasca El Rebost

L'equip d'emprenedors que lidera “El Rebost- Mercat sense envasos” disposa de 39 dies per a aconseguir 4.200 euros, el finançament fixat per a crear aquest espai. Durant el temps que estiga actiu el projecte en lateuaterra.org, la primera plataforma valenciana de micromecenatge especialitzada i dedicada a projectes que cuiden, respecten i milloren el medi ambient a la Comunitat Valenciana, qualsevol persona pot contribuir per a fer realitat aquest model de mercat.

lateuaterra.org segueix la sistemàtica de les plataformes de micromecenatge tradicionals de donatius i recompenses. Els promotors dels diferents projectes envien les seues idees amb una descripció i un pressupost per a dur-la a terme. Un comité tècnic valora que el projecte siga realment beneficiós per al medi ambient, complisca la normativa i no produïsca petjada de carboni. El promotor tindrà 39 dies per a donar a conéixer la seua proposta i aconseguir l'objectiu de finançament fixat per a poder desenvolupar-la. Durant aquest temps, qualsevol persona podrà aportar una quantia al projecte, per la qual rep una xicoteta recompensa. La suma de les aportacions individuals fa possible que les iniciatives tiren avant.