Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta possibilita l'arribada de 2,5 milions d'euros de la UE per a fer realitat 79 projectes empresarials

El president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha posat en valor la importància del treball que estan fent per a dinamitzar l'economia en l'entorn rural després de propiciar l'arribada de 2,5 milions d'euros de fons europeus per a impulsar fins a 79 projectes empresarials.

Domingo Giner ha exercit d'amfitrió en la visita que ha cursat juntament amb el secretari autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, i el director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, David Torres, per a mostrar alguns d'aquests casos d'èxit.

L'objectiu de la visita, que s'ha celebrat aquest matí, ha sigut que els representants de la Generalitat coneguen en primera persona els projectes i promotors beneficiaris de les Ajudes *Leader en els municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta, amb l'impacte positiu que això suposa per als pobles de l'entorn rural del nord de la província de Castelló. 

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “hem volgut mostrar-los el treball que estem fent des de 2018 per a atraure inversions al nostre territori i l'impacte tan positiu que està suposant en una zona amb un alt risc de despoblació. Sabem que la Generalitat està molt sensibilitzada amb aquesta problemàtica, per la qual cosa volem propiciar noves fórmules de col·laboració per a ajudar a més emprenedors i xicotets empresaris del nostre territori. La realitat és que és necessari continuar fomentant estímuls econòmics per a continuar creant empreses, generar nous llocs de treball i combatre la despoblació”.

En la ruta que han fet aquest matí, juntament amb la gerent del Gal Maestrat Plana Alta, Marta Urban, han visitat a Santa Magdalena de Pulpis la Masia el Maset de Polpís. A més, han estat en un celler a Canet lo Roig, una fleca a Rossell i uns apartaments turístics a la Pobla de Benifassà.

Domingo Giner i Marta Urban han destacat que “el nostre treball ha afavorit l'arribada de 2.438.542,54 euros de Fons Leader des de 2018 per a 79 promotors del nostre territori. Ací està inclosa els prop d'un milió d'euros aprovats per a 18 projectes a la fi de 2021. 

Aprovats quasi un milió d'euros en ajudes per a 2021

En aquest sentit, cal recordar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta va aprovar una proposta a la Generalitat per a subvencionar amb quasi un milió d'euros en ajudes a 18 empreses que volen ampliar o posar en marxa nous negocis en el seu territori. 

Més de la meitat dels projectes aprovats estan vinculats al turisme, bé amb idea d'obrir o ampliar allotjaments de tipus rural, bé per a generar ocupacions i oportunitats amb empreses de restauració. La resta són sol·licituds de pimes o emprenedores i emprenedors que han impulsat o pretendre posar en marxa empreses de servei de tota mena, cada vegada més habituals en el territori rural en augmentar les oportunitats i les ajudes.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “hem aprovat ajudes a una de cada tres propostes presentades perquè hi havia una alta demanda de subvencions, moltes d'elles molt interessants i amb molt de potencial tant per a generar oportunitats econòmiques en el territori, com per a la creació de llocs de treball en els nostres municipis. És una grandíssima notícia de cara a la nostra estratègia de contribuir a millorar la qualitat de vida a les nostres comarques i combatre la despoblació”.

El Grup d'Acció Local és un important vertebrador de noves oportunitats en el medi rural de la província i manté la seua intensa activitat modificant rutines de treball i adaptant-les a les exigències preventives del Covid-19.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, La Serra d’En Galceran, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d'empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.