Pasar al contenido principal

El cultiu de la xufa arrela a Sagunt

La presidenta del Consell Agrari i regidora delegada d'Agricultura de l'Ajuntament de Sagunt, Ana María Quesada, ha anunciat que actualment es treballa en els tràmits per a la inclusió de Sagunt com a municipi emparat per la Denominació d'Origen Protegida ‘Xufa de València’, un tipus de cultiu que va a més a la ciutat i que es considera una bona "alternativa amb molt de potencial" per a donar utilitat als camps que s'estan perdent o que es troben ja en situació d'abandonament.

Segons ha indicat la edil, el cultiu i la producció d'este tubercle en el terme municipal es consolida any rere any i és ja "una realitat" a Sagunt, especialment si es té en compte que per al present exercici s'estima que se superaran les 50 fanecades de cultiu i es preveu que les xifres vagen augmentant en els pròxims anys. Per això, ha mostrat la seua intenció de "continuar fomentant el cultiu de xufa en la zona".

El Ple del Consell Regulador de la Xufa de València ja va aprovar al novembre de 2018 la inclusió de Sagunt com a municipi emparat per la Denominació d'Origen Protegida per al cultiu, assecat i selecció de la Xufa de València, i ara el procés es troba en fase d'aprovació per Brussel·les.

L'anunci es va fer a la visita del Secretari Autonòmic d'Agricultura, Roger Llanes, a l'Ajuntament de Sagunt amb l'objectiu de posar en comú diferents qüestions sobre la situació agrícola del municipi amb l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada. Després d'esta trobada han visitat als representants dels agricultors de Sagunt en el Consell Agrari per a escoltar de primera mà les seues peticions i problemàtiques. Així mateix, el Secretari Autonòmic ha aprofitat la visita per a signar en el Llibre d'Honor del Consistori.

L'alcalde de Sagunt ha transmés el suport i la intenció de continuar creixent en el sector agrícola per a evitar "la pròpia tendència de l'economia global que arracona l'agricultura" i revitalitzar l'agricultura, a base d'una escolta contínua dels agricultors i un alineament de les administracions pertinents. "Eixe és el principal motiu d'esta visita i la reunió conjunta amb els agricultors del municipi", ha afegit.

A més a més, Darío Moreno ha transmés la necessitat d'unió de les diferents administracions per a tindre una única veu i poder lluitar en alguns aspectes com per exemple amb els aranzels, que "perjudiquen els nostres productes i volem un tracte just respecte a altres importacions".

D'altra banda, el Secretari Autonòmic ha destacat la importància de l'agricultura per ser el sector que més exporta a nivell europeu i internacional actualment. A més, ha explicat que actualment estan treballant a Brussel·les i amb el Govern d'Espanya per a garantir que les condicions de qualitat, mediambientals, comercials i de producció dels productes "que entren d'altres països, siguen les mateixes que ens exigeixen a nosaltres", ha indicat.

La presidenta del Consell Agrari també va fer repàs de les inversions previstes per l'organisme en els camins rurals del terme municipal per a este any 2021. En este sentit ha anunciat actuacions d'asfaltat, repavimentació, reparació de trams i del ferm, consolidació, manteniment i millores d'accés en els camins Corral de Ribera, Llíria, Hostalera, Algimia a Alfara, Pla del Bou, Charretes, Bonilles, Farinero, Cova Santa i de Petrés (o també conegut com d'Albalat).

En total s'endreçarà una superfície pròxima als 29.000 metres quadrats i es realitzarà una inversió de 170.500 euros en la readequació de tots estos camins. D'igual manera, Quesada ha recordat que durant el passat 2020 i el que va de 2021 s'han fet tasques de reducció de sots i manteniment en el Camí Vell de Terol i el Racó de Gausa així com d'asfaltat en l'Alqueria Armengols, Tres Eres, Romeu, Capellaes i un altre tram diferent del Camí Vell de Terol i del Racó de Gausa, tot això per un import d'aproximadament 272.000 euros, IVA inclòs.

"Estos treballs de pavimentació i repavimentació donaran continuïtat als trams ja condicionats durant els anys anteriors», ha explicat la presidenta del Consell Agrari, que ha argumentat la decisió de dur a terme estes actuacions en el fet que «al llarg del temps s'han anat produint danys causats per fenòmens meteorològics i el trànsit de vehicles pesants que han afeblit l'estructura de la calçada deteriorant-la".

La edil ha assegurat que "estos treballs permetran un millor accés a les zones de producció agrícola», així com la comunicació amb altres localitats properes, «a més de consolidar i evitar el deteriorament progressiu" d'estos camins.

Roger Llanes també ha explicat algunes de les inversions que s'estan duent a terme al Camp de Morvedre com són, per exemple, les relacionades amb les plagues i els camins. En este sentit, ha explicat que també estan treballant amb els agricultors de Sagunt en termes d'aprofitament d'aigües de la depuradora.