Pasar al contenido principal

El Consell aprova la creació de la Xarxa de Tertitoris Socialment Responsables

El Consell ha aprovat el decret de creació de la 'Xarxa de Territoris Socialment Responsables', a més de regular el procediment per a poder adherir-se a aquesta. S'entén per territori socialment responsable aquell espai on exerceixen competències les diferents administracions públiques, en el qual els principals actors o grups d'interés s'han coordinat per a construir conjuntament una visió de futur basada en l'anàlisi dels principals reptes socials, mediambientals, econòmics i ètics.

Així mateix, també es té en compte la identificació de metes comunes en pro d'un desenvolupament inclusiu i sostenible i la definició de les responsabilitats que cadascuna de les parts ha d'assumir per a aconseguir-lo.

S'aplicarà en aquells territoris de la Comunitat que, de manera voluntària, vulguen implantar o estiguen implantant polítiques i accions per a gestionar els impactes socials, laborals, mediambientals, ètics, econòmics i culturals. L'objectiu és fer compatible una economia competitiva amb la cohesió social i la millora de la vida de la ciutadania a través d'un enfocament de governança participativa.

L'adhesió a la xarxa suposarà l'atorgament d'un segell o distintiu de "Territori Socialment Responsable".

Cada territori socialment responsable abastarà un terme municipal, excepte quan existisca un conjunt d'accions estratègiques i singularment acordades per les parts interessades que conformen un territori com socialment responsable a escala supramunicipal. Al seu torn, podran formar-ho pedanies, barris o altres entitats d'àmbit territorial al municipi que puguen ser considerades socialment responsables.

Objectius

Els objectius d'aquesta xarxa se centren en:

1. Definir, articular i integrar models i estratègies per al desenvolupament dels territoris declarats com socialment responsables, amb el propòsit de millorar la qualitat de vida dels seus habitants i promoure la cohesió social.

2. Informar i conscienciar sobre la importància de promoure actituds socialment responsables per la ciutadania i les entitats públiques i privades.

3. Difondre bones pràctiques en matèria de responsabilitat social en el territori.

4. Generar espais de bones pràctiques on participar, compartir i intercanviar experiències entre els territoris que formen part de la Xarxa.

5. Servir d'interlocutor amb altres institucions o organitzacions per a la presentació de propostes en comú.

6. Cooperar amb altres xarxes nacionals i internacionals, i en particular amb l'Aliança de Ciutats per als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La creació de la Xarxa Valenciana de Territoris Socialment Responsables està contemplada en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al Foment de la Responsabilitat Social