Pasar al contenido principal

El 87% de la producció estatal de caqui es troba a la Comunitat Valenciana

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat el lideratge del sector del caqui en la Comunitat Valenciana, amb un 87% de la producció estatal i 151,5 milions d'euros de valor exportat, la qual cosa suposa un creixement interanual del 7%.

Mollà, que ha participat hui en la presentació de la campanya de la Denominació d'Origen Protegida 'kaki Ribera del Xúquer', ha felicitat el Consell Regulador pel 20 aniversari des del reconeixement europeu a aquesta "varietat local única en el món"

"El caqui s'ha convertit en emblema de la Comunitat Valenciana pel seu valor afegit i diferencial", ha assenyalat la consellera a més de repassar algunes xifres del sector, com les més de 16.000 hectàrees de cultiu o les 428.608 tones de producció.

El president del Consell Regulador, Cirilo Arnandis, ha assegurat: "Tenim una denominació d'origen que compleix amb tots els requisits i hui estem en 40 països amb nom propi. El creixement ha sigut magnífic; això és una sort per a la Comunitat Valenciana"

La titular d'Agricultura he llançat, a més, un missatge de suport al sector per l'impacte de la pedra del mes de setembre en les explotacions i ha valorat el comportament responsable de les persones agricultores amb la subscripció de l'assegurança agrària.

"La Comunitat Valenciana és epicentre del canvi climàtic com constaten tots els estudis. Enfront de la recurrència de l'adversitat meteorològica hem pujat l'aportació a Agroseguro fins als 28,5 milions d'euros perquè l'increment del preu de la pòlissa no repercutisca en la rendibilitat de les persones agricultores", ha explicat.

Redoblar els esforços en lluita i control

Respecte als desafiaments que té aquesta fruita en l'actualitat, la Conselleria treballa, al costat de l'IVIA, les universitats, instituts agroforestals i de química agrícola, en la investigació i cerca de solucions davant les espècies de 'cotonet' i d'altres plagues que afecten el caqui.

Els avanços aconseguits fins al moment es basen a identificar les feromones de les principals espècies de 'cotonet' en el caqui, a més de desenvolupar un dispositiu per al control de tres de les espècies amb un assaig de seguiment i avaluació de danys en cinc parcel·les d'Alginet, Carlet i l'Alcúdia. Aquests treballs també s'orienten al tractament de la mosca blanca i la taca foliar.

A més, la Conselleria manté reivindicacions i negociacions per a exigir tractaments eficients i més controls davant la constatació de l'entrada de plagues importades que "són capaces d'afectar altres cultius molt arrelats en el nostre territori, com és el cas del caqui", segons ha afirmat Mollà.