Almàssera l'Alfafarenca, un model sostenible de negoci que defensa una varietat d’oliva autòctona i afavoreix els xicotets productors del Comtat
Ramon Terol és un agricultor d’Alfafara que va montar una xicoteta almàssera per a defendre el seu oli d’oliva de la varietat autòctona Alfafarenca, anomenat ‘Alfaoliva’, que obté de les seues oliveres a la serra de Mariola. El seu model de negoci sostenible i modernitzat permet, a més, que d’altres llauradors de la zona puguen portar les seues olives per obtindre així el seu propi oli per autoconsum o venda de proximitat. És el que coneix com màquila, una pràctica habitual en el passat, en societats més autosuficients, quan era normal que el veí pagués l’ús de l’almàssera per poder endur-se a casa la seua pròpia producció. Aquest tipus de servei es feia extensiu a d’altres infraestructures llavors bàsiques com és el cas dels molins (per moldre farina) o els escorxadors (per matar un animal que havia estat alimentat a casa, des d’un porc a un xai).
Terol forma part, a més, de l’Associació Olis de Diània, que aglutina a un grup de productors i amants de l’oli de les comarques centrals que creen sinèrgies per tal de millorar el seu producte i elaborar un Oli Verge Extra -ecològic o no- amb un clar ‘terroir’. És a dir, amb especificitat, història, identitat i amb qualitat premium. I és impulsor del projecte ‘Conoce la esencia de Alicante’ amb el que vol generar experiències vivencials amb l’univers de l’oli d’oliva.
L’agricultor és un dels petits empresaris que va aconseguir ajudes del programa LEADER en la convocatòria de 2018 que li van permetre modernitzar la recepció de l’almàssera. De fet aquesta passada campanya va poder estrenar la nova instal·lació, millorant així el nivell del procés i d’atenció al client. El fons europeu va cobrir un 40% del seu projecte (20.500 euros per una inversió total de 62.000). En aquest sentit, Ramon forma part del cicle d’entrevistes fetes pel grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) a pimes, autònoms, associacions i ajuntaments amb la intenció d’apropar els testimonis dels que ja han sigut beneficiaris d’aquestes ajudes a futurs promotors.
Sol·licitud d’ajudes programa LEADER
Cal recordar que la convocatòria per optar a subvencions del fons d’ajudes europees al desenvolupament rural LEADER a les comarques de l’Alcoià, l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa està oberta i el termini d’entrega de projectes al GALRMA finalitza el 29 de juny. La dotació és d’un milió d’euros i té com a objectiu finançar a pimes i autònoms en la creació o millora d’empreses no agrícoles i d’empreses agroalimentàries, així com de proporcionar ajudes a associacions sense ànim de lucre i ajuntaments per realitzar serveis bàsics i de renovació de poblacions.
En l’apartat de creació o millora d’empreses no agrícoles les ajudes europees són de fins a 70.000 euros per projecte. Pel que fa a les agroalimentàries arriben fins al 28.000 euros i en associacions i ajuntaments el màxim és de 50.000 euros. d’euros
Actualment, el GALRMA aglutina fins a 58 municipis de les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa. Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament i l’abandonament rural.
Les activitats agroalimentàries són una de les més valorades pel que fa a la recerca d’eficència en programes de desenvolupament rural, i segons la UE per tal de garantir la seua viabilitat han d’incorporar, entre d’altres, aspectes clau com la tecnologia, la seua relació amb el turisme, l’increment del valor afegit del producte o afavorir la producció eco-friendly i en mercats de proximitat.