Pasar al contenido principal

Agricultura prova un tractament clàssic amb oli mineral contra el 'cotonet' que demostra una alta eficàcia

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha visitat a Sagunt els assajos de camp d'un nou tractament contra el 'cotonet' que afecta els cítrics, que ja ha demostrat una alta eficàcia si s'aplica correctament.

La nova alternativa de lluita consisteix en l'aplicació sobre l'arbre d'un oli mineral parafínic; una substància sostenible i autoritzada que en contacte amb l'insecte desfà la seua capa de cera i el deshidrata.

Mollà ha destacat les "diverses línies de treball que lidera la Conselleria per a frenar la propagació de la plaga i redoblar els esforços orientats a superar l'afecció en el sector citrícola", al mateix temps que ha reiterat la sol·licitud de fons al Ministeri d'Agricultura per a incrementar la pressió sobre aquesta mena de plagues.

La consellera ha indicat que, només en el que va d'any, el seu departament ha invertit 5,5 milions d'euros en la lluita contra les plagues importades, dels quals 1,7 milions d'euros es van destinar al recent alliberament de 2 milions d'exemplars del depredador Cryptolaemus montrouzieri.

La nova estratègia naix de les proves realitzades per l'IVIA per a afavorir les mesures fitosanitàries de desinfecció postcollita de caixes, palets i embalatges, incloses en les recomanacions de la resolució que va emetre el passat 12 d'agost la Direcció General d'Agricultura.

Investigadors de l'IVIA van constatar l'eficàcia sobre l'insecte d'un oli mineral parafínic i van decidir traslladar les proves a una parcel·la a Sagunt, en col·laboració amb l'empresa Fontestad, per a comprovar els resultats sobre el camp.

El director de l'IVIA, Rodolfo Canet, explica que, malgrat no provar el tractament en el moment òptim -que situen el mes de maig quan es troba el màxim de formes sensibles-, els resultats són esperançadors i vindrien a complementar les diferents estratègies de lluita compatibles amb les obligacions europees.

L'aplicació de l'oli, d'ús estés com a insecticida contra la cochinilla o com mojante en tractaments químics, ha de complir amb algunes recomanacions com l'ús d'un suficient volum de caldo i un temps prolongat d'exposició.

"L'assaig confirma la importància d'un bon mullat que assegure una bona cobertura del producte", indica Canet que avança, a més, el treball en nous assajos amb diferents concentracions i formulats.

La consellera ha conclòs que l'objectiu és el de "continuar posant a la disposició del sector eines de lluita contra el 'cotonet' eficients, sostenibles i que complisquen les exigències del mercat europeu", que hauran de veure's reconegudes i compensades pel Govern, ja que repercuteixen en benefici de tot el sector agrari.