Pasar al contenido principal

Agricultura invertirà 600.000 euros per a recuperar les motes de l'Albufera

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica invertirà 600.000 euros per a la reparació de les motes de l'Albufera. Ho ha anunciat en els actes de celebració del Dia Mundial dels Aiguamolls en l'Albufera, que enguany celebra el 30 aniversari com a enclavament inclòs en el conveni Ramsar.

La restauració de l'estructura de les motes actua sobre 3,88 km de ribes del llac, una extensió que representa el 13,27% del total. Entre els seus objectius: recuperar la seua vegetació -mitjançant la plantació de 14.887 plantons de 13 espècies de flora autòctona- per a promoure el desenvolupament d'una nova coberta vegetal que afavorisca la biodiversitat i el caràcter de la llacuna com a refugi de la fauna.

La consellera Mireia Mollà ha subratllat la riquesa de la biodiversitat que alberguen els aiguamolls i la funció de la seua composició vegetal que protegeix marges i riberes, produeix oxigen, absorbeix diòxid de carboni i actua com a barrera en episodis de temporal com el recent Glòria.

Mollà ha avançat, a més, que la Conselleria ja ha iniciat els tràmits de revisió del Pla Rector d'Usos i Gestió del Parc (PRUG): "Un instrument anhelat, desitjable, necessari i imprescindible. És el moment d'adoptar decisions valentes i que hi haja un punt d'inflexió per a dotar-nos d'una estructura normativa i d'ordenació imprescindible per a fer passos cap al futur d'aquest aiguamoll".

La consellera ha afirmat el "destacat senyal d'identitat" que suposen els aiguamolls en el territori de la Comunitat, en referència, no sols a l'Albufera, sinó també als altres cinc parcs naturals de la Comunitat designats d'"Importància Internacional" d'acord amb els criteris del Conveni Ramsar, un tractat únic en el món per a assegurar i garantir la protecció d'un ecosistema particular: els aiguamolls.

La consellera ha al·ludit a la necessitat de "fer-nos escoltar per les autoritats competents davant la voluntat expressa de convertir l'Albufera en un ecosistema de referència a escala mundial". Una consideració a la qual contribuirà la candidatura de València com a ciutat Ramsar; una iniciativa pionera a Espanya que ha estat presentada pel vicealcalde de València i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, i que suposarà un reconeixement al treball de protecció i preservació d'aquests espais naturals.