Pasar al contenido principal

Agricultura i Organitzacions Agràries acorden el pla de gestió de la palla de l'arròs de l'Albufera amb alternatives a la crema que només es podrà fer excepcionalment

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i les entitats agràries AVA-Asaja i la Unió de Llauradors, juntament amb el president de la Junta de Regants, Josep Fortea, han aconseguit hui un acord sobre el pla de gestió de la palla de l'arròs de l'Albufera amb alternatives a la crema.

El nou pla, que es presentarà la setmana pròxima a la junta rectora del parc natural de l'Albufera, posarà fi al pla transitori de gestió 2017-2021 i condiciona l'ús del foc únicament a l'existència d'aigües negres o altres disfuncions orgàniques adequadament justificades.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha agraït als representants de les entitats agràries l'intens treball realitzat i la voluntat de permanència del nou pla de gestió de la palla de l'arròs del parc natural.

Mollà ha posat en valor l'esforç dels arrossers per utilitzar pràctiques alternatives i per a arribar a un acord que permetrà continuar reduint els índexs de contaminació a partir de la pròxima campanya de recollida de l'arròs.

Per part seua, la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica, Paula Tuzón, ha recalcat que l'objectiu ha sigut acompanyar al sector, la qual cosa ha permés una reducció dràstica de la contaminació atmosfèrica, per a consolidar una gestió sostenible de la palla, on la crema només es produïsca quan siga necessari.

El nou pla de gestió de la palla de la Conselleria de Transició Ecològica preveu fórmules addicionals de col·laboració entre administracions per a la recollida programada i gestió sostenible de la palla de l'arròs, així com iniciatives de vigilància ambiental i investigació sobre les malalties del sòl.

El mes d'octubre passat la consellera d'Agricultura i Transició Ecològica va signar un protocol per a impulsar la producció de gas renovable a partir de la valorització de 50.000 tones de palla. Una solució integral i sostenible de zero emissions.

Aquest projecte pioner, que assumeix també la recollida i l'apilament, generarà 87 GWh de biogàs i biometà a l'any, que equival a més del 15% del consum de gas natural de la ciutat de València.