Pasar al contenido principal

València comptarà amb quatre nous mercats setmanals de productes ecològics i de proximitat

El poble de Castellar-L’Oliveral i els barris de Benimaclet, El Pla del Remei i Malilla comptaran amb quatre nous mercats extraordinaris d’aliments ecològics i de proximitat una volta a la setmana, amb un màxim d’entre 15 i 20 parades cadascú. El Ple ha aprovat este matí la seua creació amb els vots a favor de l’equip de govern, el rebuig del PP i Vox, i l’abstenció de Ciudadanos. 

Els quatre  nous  mercats  de  venda  directa agroalimentària es localitzaran al carrer de la Figuereta, a Castellar-L’Oliveral; la plaça de Benimaclet, al barri del mateix nom; el carrer de Martínez Ferrando, al Pla del Remei, i el carrer de Joaquim Benlloch, a Malilla. Tindran periodicitat setmanal i cadascú disposarà d’un màxim d’entre 15 i 20 parades. Entre els mèrits que s’avaluaran per obtindre llicència per vendre es troba, entre altres: la proximitat del producte; la qualitat mediambiental; l’accés de joves i dones al sector agroalimentari; les característiques de  qualitat  del  producte,  com  ara  denominacions  d’origen  o que es tracte de varietats locals i tradicionals; l’economia social, o la integració de sectors de la població en situació o risc d’exclusió social i econòmica. D’acord amb  les polítiques  municipals  d’inclusió  i  foment  de  l’emprenedoria,  es  reservarà  fins  a  un  10 %  de les autoritzacions per ser adjudicades a col·lectius desfavorits i a noves persones emprenedores.

Esta iniciativa s’emmarca en l’Estratègia  Agroalimentària  Municipal ―aprovada per unanimitat en sessió plenària de 25 d’octubre de 2018― i l’Acord Marc per a la recuperació i la reconstrucció de la ciutat de València en el context postcovid-19 ―aprovat en Ple extraordinari de 7 de juliol de 2020―. Tots dos textos recullen la instal·lació de punts de  venda  directa  de  productes  agroalimentaris, “afavorint  criteris  de  sostenibilitat,  proximitat  i  inclusivitat,  atenent  també  a  la  localització  en espais d’afluència i complementarietat amb altres centres de comercialització agroalimentaris”. La proposta ha comptat amb els vots a favor de Compromís i PSPV-PSOE, el refús del Partit Popular i Vox, i l’abstenció de Ciutadans.

Els regidors Vicente Montáñez, de Vox, i Santiago Ballester, del PP, s’han oposat a la iniciativa en considerar que provoca competència deslleial amb el xicotet comerç dels barris i mercats municipals, mentre que l’edil de Ciudadanos Rafael Pardo creu necessària “més regulació i ordenació”. El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, ha recordat que els nous mercats a Castellar-L’Oliveral i Malilla responen a una petició de les entitats veïnals, ha defensat la venda directa davant “la vulnerabilitat a la qual està exposada la peça més dèbil de la cadena alimentària, els llauradors”, i ha insistit que es tracta de “venda no sedentària”. “Parlar de competència deslleial és com dir que les parades de bunyols fan competència a l’hostaleria”, ha puntualitzat Ramon.