Una dotzena de sol·licitants es presenta als “Premis a l'Emprenedoria Rural” del GAL Maestrat Plana Alta
Una dotzena de persones ha presentat les seues propostes per a la convocatòria dels “Premis a l'Emprenedoria Rural” que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha llançat per a donar suport a iniciatives i projectes d'emprenedoria en els 24 municipis que formen part del seu territori. L'objectiu final és afavorir la creació d'ocupació, la fixació de població en el territori i potenciar la cultura emprenedora.
El següent pas d'aquesta iniciativa, impulsada juntament amb CaixaBank fa un mes, serà triar els quatre projectes més interessants entre els quals s'han presentat, als quals destinarà un suport econòmic de 1.000 euros. Aquesta iniciativa està pensada especialment per a ajudar les persones a emprendre i consolidar les seues iniciatives empresarials en municipis del territori rural.
A més, aquests quatre projectes s'incorporaran a un programa de formació i acompanyament durant sis mesos en la “incubadora rural” posada en marxa per CaixaBank en col·laboració amb Rural Talent i que els procurarà formació i acompanyament durant sis mesos. En aquesta tasca de mentorizació es tindran en compte aspectes relacionats amb la revisió de pla de negoci, expansió, xarxes de distribució i comercialització; hi haurà una sessió de treball amb empresa referent del sector; treballaran el camp de les microfinances; i, finalment, es plantejarà la millor manera de desenvolupar un pla de difusió, màrqueting digital i comunicació.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “és un orgull comprovar com les persones del nostre territori han presentat algunes iniciatives ambicioses i amb potencial per a generar oportunitats als nostres pobles. Això és possible perquè col·laborem amb un soci de primer nivell, com és CaixaBank, per a premiar el talent i posar-lo al servei de la dinamització econòmica als nostres pobles, millorar l'ocupació i combatre de manera activa el risc de despoblació”.
Els projectes presentats es prioritzaran dins de tipologies com ara projectes productius amb creació d'ocupació, projectes d'innovació productiva o projectes d'obertura de negocis comercials, especialment els que atenen necessitats bàsiques. Els projectes són de diferents sectors, com a agroalimentació, ramaderia, agricultura, energia, serveis a la població, artesania, etc.
El termini de presentació de sol·licituds ha finalitzat aquest dilluns i els projectes que resulten triats finalment hauran d'executar-se abans del 30 de juny de 2023. De fet, podien estar en procés d'execució en el moment de presentar la seua candidatura a la convocatòria.
La convocatòria anava dirigida a emprenedors i emprenedores que o bé són autònoms o pertanyen a cooperatives i societats limitades, que estan actualment en l'inici o desenvolupament del seu projecte, amb un màxim de tres anys d'antiguitat, màxim de 150.000 € de facturació i situats en poblacions de fins a 10.000 habitants.
Els projectes seran analitzats i prioritzats per un comité d'avaluació amb experiència en suport a emprenedors del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader i aprovat en la seua Junta Directiva.
La sol·licitud per a participar en els “Premis a l'Emprenedoria Rural” incloïa la presentació d'un Pla de negoci que conté la següent informació: Definició del projecte, finalitat, objectius; tipus de projecte, així com descripció d'aquest; servei que aporta i com es desenvolupa; definició del mercat/client al qual es dirigeix; personal: capacitat tècnica i experiència.
Els projectes havien d'ajustar-se a fi de la convocatòria i havien de respondre a un problema o necessitat definida en el territori. En aquelles sol·licituds que es complisquen els requisits sol·licitats, es valoraran favorablement:
Qualitat, capacitat tècnica i coherència del projecte amb uns resultats clars, objectius i mesurables per a resoldre els reptes definits pel territori corresponent.
Innovació i evolució en les accions previstes en el projecte.
Utilitat: donar resposta a una necessitat clarament identificada i ajustada a l'actual conjuntura i en línia amb els objectius de la convocatòria.
Eficiència econòmica: aportar informació que mostre una relació equilibrada entre
Sostenibilitat: capacitat del projecte per a ser rendible.
GAL i CaixaBank han col·laborat en un curs per a emprenedors
Cal tindre en compte que aquesta és la segona iniciativa en la qual estan col·laborant enguany el GAL Maestrat Plana Alta i CaixaBank. De fet, actualment ja han finalitzat les activitats incloses en el curs “Ajudes i finançament per a fer créixer el teu negoci”, encaminat a ajudar al fet que els projectes impulsats pels emprenedors i les petites i mitjanes empreses del territori rural tinguen majors garanties d'èxit.
Es tracta d'un curs recentment finalitzat que inclou 25 hores de formació per a emprenedors que o bé són autònoms o pertanyen a cooperatives i societats limitades, que estan actualment en l'inici o desenvolupament del seu projecte.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “és fonamental que les persones emprenedores i les petites empreses coneguen totes les eines que tenen al seu abast per a poder implantar i consolidar els seus projectes de negoci en el territori rural”.
El GAL Maestrat Plana Alta té clar que per a assegurar la viabilitat d'un negoci en els seus primers anys és imprescindible conéixer uns conceptes bàsics de finances que permeta als promotors i promotores poder fer un seguiment adequat dels resultats econòmics de la seua empresa. D'altra banda, han de conéixer-se els diferents instruments de finançament, tant per a la inversió com per a l'activitat habitual del negoci, per a així evitar possibles tensions de tresoreria que puguen ser la causa d'un tancament no desitjat. Dins de les opcions de finançament, cobren especial importància les ajudes i subvencions públiques que poden reforçar la viabilitat i competitivitat de l'empresa en aportar recursos en unes condicions molt avantatjoses.
Aquesta iniciativa està impulsada per CaixaBank, que ha posat en marxa el programa Terra d'Oportunitats amb l'objectiu de reforçar el seu compromís amb els entorns rurals a través de la col·laboració amb els Grups d'Acció Local.