Un projecte agrícola de producció i processament s'alça amb el premi a l'emprenedoria rural impulsada per la Diputació de València i el CEEI
La proposta ‘Taronges i Pomelos del Túria’, de María Amparo Martínez, basada en la venda de productes agrícoles, el seu processament i l'ecoturisme, ha sigut premiada com la més destacada del programa Emprendeaventura Rural, una iniciativa impulsada per la Diputació de València i desenvolupada pel Centre Europeu d'Empreses i Innovació de València (CEEI) per a promoure projectes de negoci en territoris despoblats.
El reconeixement ha tingut lloc durant la celebració del ‘Demo Day Emprendeaventura i Networking’, un esdeveniment celebrat a Yátova amb l'objectiu de conéixer i premiar els projectes de negoci que persones emprenedores de tota la província estan desenvolupant amb ajuda dels experts del CEEI. El jurat va tindre en compte la presentació, maduresa del projecte, viabilitat econòmica i impacte en el territori.
El diputat de Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, afirma estar “decidit a revertir la tendència a la despoblació a través de la generació d'oportunitats en els municipis rurals” i assenyala que “el valor principal d'estes polítiques d'actuació residix en que es tracta d'iniciatives absolutament permeables, no sols a nivell econòmic sinó també social”.
Així mateix, Mascarell destaca que “la lluita contra la despoblació ha de tindre una estratègia a curt, mitjà i llarg termini; i el desenvolupament de projectes de negoci en territoris despoblats encaixa perfectament amb eixe principi, perquè una empresa emergent és en si mateixa un ens generador d'oportunitats”.
La jornada, la qual ha tingut lloc en la seu de la Mancomunidad Hoya de Buñol-Chiva i ha comptat també amb el suport del Grup d'Acció Local (GAL) Rurable, ha permés també conéixer de manera més detallada fins a cinc projectes més dins del concurs de pitches.
El diputat Mascarell explica també que “fer un bon pitch, que és el discurs o presentació de les claus d'un projecte de negoci, és clau també a l'hora d'accedir al mercat laboral, i forma part de les habilitats que ha de tindre una persona emprenedora per a desenvolupar el seu pla empresarial”.
Diversitat de temàtiques
Durant la jornada celebrada a Yátova, Fidel García, Cap de Secció de Desenvolupament Rural de la Diputació de València, ha destacat “la diversitat de temàtiques presentades, des de les que se centren en prestar servicis d'alta especialització normalment reservats a les capitals des dels municipis rurals, fins a les que s'enfoquen a impulsar el producte local per a transformar i generar indústria a partir de l'agroalimentari o la gestió forestal".
Per part seua, el CEO de CEEI València, Ramón Ferrandis, ha indicat que "Emprendeaventura Rural ha ajudat i atés 142 projectes rurals" i va agrair l'impuls de la Diputació de València, “amb la qual enguany també es durà a terme el programa de Mentoria Rural Horeca i Turisme, també per a persones emprenedores amb idees de negoci relacionades amb la restauració, allotjament o activitats relacionades amb el turisme rural".
A més, la trobada ha comptat amb la presència d'Amparo Fort, presidenta de la Mancomunidad de la Hoya de Buñol-Chiva; Carmen Soto, Agent de Desenvolupament comarcal i Coordinadora de Projectes Innovadors de la mateixa entitat; i Cristina Herráiz, tècnic de Rurable.