Pasar al contenido principal

Un estudi del CSIC revela que consumir orxata natural produeix canvis beneficiosos en la microbiota intestinal

Prendre un got gran d'orxata natural durant tres dies basta per a produir canvis en la microbiota intestinal associats a un perfil microbià més saludable. Així ho han demostrat en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en un assaig amb 35 persones voluntàries, que van prendre 300 mil·lilitres diaris d'orxata sense pasteuritzar, amb tot el seu midó i sense sucre afegit, durant tres dies. Els resultats, publicats en la revista científica Nutrients, suggereixen que el consum d'aquest producte tradicional elaborat a partir de la xufa pot millorar la salut digestiva i l'estat general de salut.

L'estudi realitzat per l'IATA-CSIC va analitzar la microbiota intestinal, els microorganismes presents en el sistema digestiu, de 35 persones voluntàries abans i després del consum d'orxata natural no pasteuritzada i sense sucre afegit. Aquest producte tradicional és ric en midó resistent, àcid oleic (com l'oli d'oliva) i aporta antioxidants (polifenols) presents en la xufa d'on s'obté.

A les persones voluntàries (totes majors d'edat i amb bon estat de salut) se'ls va oferir un got gran d'orxata natural (300 mil·lilitres) sense pasteuritzar durant 3 dies, i es van obtindre mostres de femta abans i després de prendre-la. L'anàlisi de la microbiota intestinal per seqüenciació de l'ADN microbià va mostrar tres perfils de microorganismes en els voluntaris abans de l'estudi. Aquests perfils van canviar en tots els casos després del consum d'orxata, sent enriquits amb diversos bacteris beneficiosos i precursors de butirat, substància amb múltiples beneficis per a l'intestí i el sistema immune.

“En només 3 dies, les poblacions bacterianes de tots els voluntaris van canviar cap a patrons microbians més saludables, similars als que promou la dieta mediterrània o vegetariana”, assegura Gaspar Pérez, l'investigador del CSIC a l'IATA que lidera l'estudi.

En concret, després de l'assaig els investigadors van observar que augmentava la presència de bacteris com Akkermansia (associada a la pèrdua de pes), Christenellaceae i Clostridiales, a més de Faecalibacterium (associada al control de la glucosa), Bifidobacterium i Lachnospira. “Es tracta d'espècies que ja existien en el sistema digestiu dels voluntaris”, recorda Gaspar Pérez, “però que el consum d'orxata natural ha fomentat, millorant el perfil de la microbiota intestinal de les persones que van participar en l'assaig”.

Millora la salut digestiva

En 2017, el seu grup d'investigació a l'IATA-CSIC ja va publicar un estudi que revelava la major presència de nutrients en l'orxata natural sense pasteuritzar. Ara, inspirats per altres treballs realitzats per la investigadora de l'IATA-CSIC M. Carmen Collado, en el qual ja van detectar canvis en la flora intestinal en tres dies en consumir anous, han realitzat aquest assaig per a comprovar si ocorria el mateix amb aquest producte tradicional de l'horta valenciana.

Després del cervell, el sistema digestiu concentra el major nombre de connexions nervioses del cos, així com el 70% de les cèl·lules immunitàries. Per tant, el correcte funcionament de l'intestí influeix notablement sobre l'estat de salut i el benestar general. “En el nostre estudi hem vist que l'orxata natural sense sucre estimula la proliferació de bacteris beneficiosos que ajuden a mantindre un correcte funcionament digestiu”, destaca el científic del CSIC. “Així, el seu consum pot millorar la salut digestiva i l'estat general de salut”.

Després dels resultats obtinguts, l'equip d'investigació, compost per Gaspar Pérez, M. Carmen Collado, Marta Selma i Izaskun García, remarca la necessitat de continuar els estudis per a establir aquests efectes beneficiosos amb més precisió, a més d'ampliar-los a una altra mena d'orxates.

 

Referència:

Selma-Royo, M.; García-Mantrana, I.; Collado, M.C.; Perez-Martínez, G. Intake of Natural, Unprocessed Tiger Nuts (Cyperus esculentus L.) Drink Significantly Favors Intestinal Beneficial Bacteria in a Short Period of TimeNutrients 2022, 14, 1709. https://doi.org/10.3390/nu14091709