Pasar al contenido principal

Un equip d'investigació de l'UJI estudia nous mecanismes per a aconseguir cultius més tolerants al canvi climàtic

L'escenari actual de canvi climàtic, l'escassetat d'aigua i les altes temperatures són dues de les condicions ambientals adverses que, amb més probabilitat, augmentaran la seua incidència en els pròxims anys. A part dels efectes nocius directes sobre el desenvolupament i la productivitat dels cultius, aquestes condicions també afecten l'entorn biòtic augmentant el mal infligit per plagues.

En aquest context, un equip d'investigació de la Universitat Jaume I liderat pel professor Vicent Arbona i Miguel González Guzmán, investigador Ramón y Cajal, tots dos de l'Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular, ha aconseguit, dins del Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020, un projecte per a investigar els mecanismes de resposta davant de la incidència simultània de l’estrès hídric, les altes temperatures i la infestació per àcars en la tomaca cultivada. A més, s'identificaran els trets derivats de la tomaca silvestre que poden aportar una major tolerància a aquests estressos.

En el projecte, que compta amb un finançament de 187.550 euros, s'empraran poblacions de línies d’introgressió de la tomaca silvestre en el genoma de tomaca cultivada que es caracteritzaran per a identificar les línies més tolerants i la seua connexió amb canvis moleculars, hormonals i metabòlics específics.

Aquests canvis s'analitzaran més a fons mitjançant una anàlisi de xarxes de coexpressió, les quals permetran identificar hubs genètics potencialment involucrats en la reprogramació transcripcional i metabòlica, modulant, connectant o interactuant amb diferents vies de senyalització hormonal.