Pasar al contenido principal

Transició Ecològica promou el projecte d'investigació d'un nou tractament de la sarna de la cabra

La Conselleria de Transició Ecològica promou un projecte d'investigació per a estudiar l'eficàcia d'un nou tractament farmacològic sobre la sarna sarcòptica que afecta la cabra salvatge.

La secretària autonòmica, Paula Tuzón, acompanyada del director general de Medi natural, Julio Gómez, ha presentat la iniciativa, fruit d'un acord de col·laboració amb el CEU San Pablo, els Ajuntaments de Morella i Vallibona, a la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana i a la representació de caça major en el Consell de Caça.

La conselleria s'encarregarà de la logística (gestió de les instal·lacions, captura de cabres malaltes i seguiment de les cabanyes), mentre que veterinaris del CEU assumiran el tractament i la seua eficàcia contra la malaltia, han explicat Tuzón i Gómez.

“L'acord persegueix explorar solucions viables basades en el coneixement científic per a frenar la propagació de la sarna en la cabanya de cabres silvestres, que compte a més amb la implicació de les diferents administracions i agents implicats: entitats locals, caçadors, veterinaris, agents mediambientals, a més de la conselleria”, ha assenyalat la secretària autonòmica.

Així, les captures s'emmarquen en una muntanya municipal de l'Ajuntament de Morella i les instal·lacions veterinàries se situen a Vallibona, encara que l'objectiu de l'estudi és extensible a les zones de la Tinença i Els Ports.

Programa de reintroducció del “crebalós”

La secretària autonòmica i el director general de Medi natural també han visitat l'evolució del programa autonòmic de reintroducció del “crebalós” (trencalòs) al Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

En 2018 i 2019 es van soltar els primers exemplars, alguns dels quals han tornat a la Tinença, mentre que els últims dos alliberats en 2022 –“Ereta” i “Esperit”- s'han albirat justos de nou en el Maestrat des del passat 3 de juliol.

Els individus alliberats procedeixen de la Xarxa de Cria Europea, gestionada per la Vulture Conservation Foundation (VCF), que ha proporcionat al projecte un total d'11 individus fins hui.