Pasar al contenido principal

Transició Ecològica inicia les celebracions del Dia de l'Arbre de dilluns amb més de 20 activitats aquest cap de setmana

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha iniciat el calendari d'actes amb motiu del Dia de l'Arbre que se celebra oficialment el dilluns, 31 de gener, amb diverses dotzenes d'activitats aquest cap de setmana.

Concretament, els parcs naturals de la Comunitat Valenciana, el Centre d'Educació Ambiental (CEACV) i les tres direccions territorials concentren la programació, que inclouen rutes interpretatives, xarrades educatives, tallers didàctics, accions de voluntariat forestal i reforestació.

Està previst que més de 1.840 persones i 66 associacions, entre associacions, ajuntaments i centres educatius, participen en alguna de les accions destinades a fomentar la consciència sobre el valor del nostre terreny forestal, així com afavorir la relació i connexió de les persones amb el medi natural.

El departament de Transició Ecològica ha afirmat que un any més la Generalitat celebra el Dia de l'Arbre per a "recordar la importància de protegir els boscos i el paper que juguen els arbres i la vegetació com a embornals de carboni, fixació de sòl i suport a la biodiversitat".

El Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, adscrit a la Conselleria, també organitza una sèrie d'activitats amb motiu del Dia de l'Arbre entre les quals destaca la jornada monogràfica aquest diumenge dins del programa 'Diumenges Familiars' i l'acció 'Planta un arbre, sembra un futur' en el marc de les seues visites escolars.

En aquesta línia s'emmarca la campanya 'La Nostra Meitat' que posa en valor que el 55% del territori de la Comunitat és espai forestal i anima a participar en les activitats que es poden consultar en el següent enllaç: consultar ací.

Al costat de les activitats programades, la Conselleria col·labora amb la donació gratuïta de plantes forestals, a col·legis, instituts, entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i particulars amb la finalitat de fomentar el compromís de la societat en la conservació del medi natural. Les plantes forestals aportades són de caràcter autòcton i s'adapten a les circumstàncies climàtiques i específiques del terreny.

En aquesta edició, a més del lliurament d'arbres, es posarà en marxa una nova actuació que té com a finalitat que els participants en aquesta activitat facen un seguiment del desenvolupament de les plantacions i que contribuïsquen, d'aquesta manera, a la reducció de l'erosió del sòl, del risc d'inundacions i a la millora de la recàrrega dels aqüífers i de l'estat de conservació dels hàbitats naturals de la Comunitat Valenciana.

Enguany la jornada commemorativa celebra la seua 32 edició, una data fortament consolidada des que en 1990 es declarara el 31 de gener com a Dia de l'Arbre de la Comunitat Valenciana.

Foto: Pako-Monserrat