Pasar al contenido principal

Transició Ecològica activa brigades de suport als titulars dels vedats de caça per a voltar l'expansió de la sarna en les cabres

La Conselleria de Transició Ecològica activa brigades de suport als titulars dels vedats de caça per a evitar l'expansió de la sarna en les cabres, una malaltia que afecta principalment la comarca dels Ports, així com a l'Alt Maestrat i a l'Alcalatén, en menor mesura.

La secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, s'ha desplaçat a Castelló on ha explicat les accions de reforç de la Conselleria per a donar suport als propietaris i titulars cinegètics per a frenar la propagació de la malaltia.

Tuzón ha assenyalat que la Comunitat Valenciana compta, des de 2015, amb un protocol d'actuació enfront de la sarna sarcòptica en la cabanya de cabres, la detecció de les quals en el nord de Castelló data de principis de 2019.

L'afecció de la malaltia, que oscil·la entre el 60% i els casos puntuals en funció de la zona, va portar a l'administració autonòmica a posar en marxa quatre línies de mesures dirigides a reforçar la coordinació, la informació, l'ordenació cinegètica i el seguiment de les poblacions.

En aquest escenari s'emmarca la posada en marxa de tres noves brigades a Morella, Sant Mateu i Atzeneta per a tutoritzar l'aplicació del protocol sobre el terreny. El servei donarà suport als caçadors en la presa de mostres, repartiment de pinso medicat, realització de censos i retirada d'animals morts.

"Des de l'administració ens veiem en la necessitat d'actuar subsidiàriament. Fins on no arriba la part privada, en aquest cas, necessitem reforçar la part pública", ha indicat la secretària autonòmica en referència a la participació limitada dels titulars dels vedats de caça inclosos en el radi d'acció.

Obligacions dels vedats

La Llei de Caça reserva les obligacions de gestió dels espais cinegètics als seus titulars, també en qüestió d'aparició de malalties. En aquest cas comprén la comunicació obligatòria, el repartiment de tractament i a l'abatiment, per raons sanitàries, d'exemplars sospitosos.

Aquestes exigències compten amb l'assistència i la col·laboració de Transició Ecològica a través de la dispensació gratuïta del pinso, la distribució de kits per a la presa de mostres, l'increment dels contingents i la simplificació del protocol dependent del titular. A totes elles se sumen ara les brigades de reforç, amb un pressupost de 130.000 euros.