Sagunt aprova una declaració institucional per a defensar les reivindicacions dels agricultors afectats per ADIF
El ple ordinari de l'Ajuntament de Sagunt, corresponent al mes d'agost i celebrat ahir, va aprovar per unanimitat una
declaració institucional perquè ADIF expropie com més de pressa millor el sòl que va sol·licitar perquè s'excloguera de Parc Sagunt II (1.100.000 m²) i es reservara per a instal·lar la línia d'alta velocitat del corredor del mediterrani i la
futura connexió de la línia Barcelona amb el ferrocarril del corredor Terol-Saragossa, si pot ser quan es facen els tràmits d'expropiació de la franja de terra del corredor mediterrani.
A més, també té com a objectiu que, mentre es fa l'expropiació, que es facen les intervencions necessàries per a millorar l'accessibilitat, s'asfalte el camí per a evitar la pols i que s'incremente la vigilància per a evitar robatoris. Finalment, s'elevarà la proposta al Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible i a ADIF.
Text íntegre de la declaració institucional
“La notícia de la creació de la gigafactoria de Volkswagen va portar com a conseqüència l'acceleració dels plans de desenvolupament de Parc Sagunt II. En l'esborrany del P.E.A.L.S. de l’any 2018, s’explicita que l’àrea que ocuparia
Parc Sagunt II seria de 6.600.000 m 2 , i en el mateix projecte s’indica que el límit oest són les vies del tren València – Castelló. Des d’eixa data fins a octubre de 2022, es van fer diverses modificacions al pla en base a les al·legacions presentades per ADIF, que, entre altres coses, deien que s'havia de reduir la superfície de Parc Sagunt II (P.S.) en 1.100.000 m 2 situats en el límit oest del parc, quedant d’esta manera reduïda la superfície a 5.500.000 m 2 . Estos 1.100.000 m 2 que ADIF sol·licitava que s’exclogueren de P.S. II tenen per objecte servir de RESERVA per a la instal·lació de la línia d'alta velocitat del corredor del Mediterrani i la futura connexió de la línia de Barcelona amb el ferrocarril del corredor Terol-Saragossa. Esta superfície que ADIF havia sol·licitat com a reserva va ser aprovada per Espais Econòmics (EE), excloent esta part del projecte del polígon.
La decisió de declarar esta superfície com a reserva no ha estat comunicada de forma directa ni per ADIF ni per EE als propietaris afectats. No se sap quan s'efectuarà esta reserva de forma real i, per tant, els terrenys no han estat
expropiats. Cal dir que als afectats tampoc se’ls va comunicar ni notificar estos canvis quan es van presentar les al·legacions d’ADIF, de manera que com afectats directes pogueren intervindre en el procés. Amb esta decisió d’ADIF, els propietaris han estat molt greument perjudicats per l'acció duta a terme tant per ADIF com per EE.
En conéixer de forma indirecta els canvis produïts en la planificació de Parc Sagunt, els propietaris afectats han tingut diverses reunions tant amb ADIF com amb EE, acompanyats per l’Ajuntament de Sagunt, sense que fins el moment s'haja aconseguit un canvi substancial de la problemàtica creada, més enllà del compromís futur d’asfaltar les vies de servei.
Esta decisió ha ocasionat greus i nombrosos perjudicis:
1. L’accés als horts, abans d’iniciar-se les obres d’ADIF en la línia fèrria al port marítim i les obres de P.S. II, es realitzava per camins amb aglomerat asfàltic; ara es fa a través de vies de servei executades amb pedra de matxaca, que es degrada tant pel trànsit com per la pluja.
2. Tant en l'execució de les obres del ferrocarril al port marítim, com en les tasques de reforma de la via de Castelló, així com en l'execució de P.S.II, hi ha un trànsit constant de vehicles que degrada el camí i fa moltíssima pols, a la qual s’ha d’ajuntar el continu moviment de terres, fet que incrementa notablement la polseguera, deixant els arbres completament coberts de pols, fet que impedix fer plenament la fotosíntesi.
3. Esta pols es deposita i es depositarà sobre les fulles dels arbres i provoca diversos problemes: increment de les plagues per la dificultat de fer els tractaments, ja que les plagues es dipositen en gran mesura en les fulles, sent molt difícil el seu control i necessitant de vegades diversos tractaments; menor producció de fruites; pitjor qualitat, tot això repercutix en el preu de venda. Com a conseqüència, es té una rendibilitat nul·la o bé directament pèrdues en l'explotació agraria. Una conseqüència encara pitjor que pot produir la pols dipositada en els arbres és que pot ocasionar, a mitjà termini, que estos es moren.
4. Els propietaris han perdut la possibilitat de vendre en l’any 22, junt amb la resta de propietats afectades per P.S. II. La negociació d’una superfície major possibilita que es puguen obtindre uns preus de venda majors, fet que permetria amb el capital obtingut aconseguir una rendibilitat major que amb el futur incert que se li presenta a estos horts.
5. El tall dels camins tradicionals d'accés als camps ha obligat a haver de passar, en el millor dels casos, per un pas inferior de la via al port marítim. Este pas inferior no està acabat i no se sap si ho estarà, amb la qual cosa, quan no està tallat per una cadena o s’inunda quan plou un poc, no es pot passar pel fang que es fa, circumstància que obliga a donar una volta pel camí de Gausa fins quasi el terme de Puçol amb un recorregut, entre anada i tornada, de més de 20 km. Esta volta que s’ha de fer té conseqüències molt negatives en les tasques agrícoles,
especialment en les feines de pulverització, que s’han de fer diverses vegades cada any, donada la impossibilitat d’aconseguir aigua, ja que hi ha pocs capsals de reg i, a més, es rega poques hores i, per tant, cal donar una gran volta per a aconseguir l’aigua que es necessita. Estes dificultats han dut els propietaris a no trobar empreses que vulguen fer esta feina en la zona per l'excessiu temps mort ocupat en este treball.
6. Este tema del camí ha tingut tràgiques conseqüències en diverses parcel·les que han abandonat per la dificultat en arribar-hi; a més, cal afegir els molts inconvenients que posen els comerços a l’hora de comprar la taronja per la mateixa dificultat dels accessos.
7. La superfície que es quedarà després de l’execució del corredor del Mediterrani, formarà una illa agrària rodejada per les vies de ferrocarril de València, la via al port marítim i el mateix Parc Sagunt. Açò li dona una singularitat excepcional d'aïllament que també té conseqüències negatives, a més de la ja comentada dificultat d'accés.
8. Les conseqüències d’este aïllament són: robatoris de les arquetes de reg, trencaments de les conduccions d’aigua pel vandalisme que hi ha en la zona, problemes en la regulació de la pressió d'aigua i descontrol del reg que de vegades es dona per les conseqüències d’eixos robatoris, amb un menor número d’hores de reg afectant la producció.
9. A més, hi ha robatoris de collites de taronja; este aïllament propicia fàcilment que furten les collites, com ha passat esta última campanya on un hort ha sigut robat de forma íntegra. Este problema es veu agreujat per la poca o nul·la vigilància que hi ha a la zona, donades les dificultats d’accés.
10. Esta situació creada porta a una incertesa de futur de no saber ben bé què fer, ja que ningú informa sobre quan es farien les mencionades obres de connexió amb el corredor de Terol-Saragossa. El cultiu de taronja es fa planificant a diversos anys vista, ja que la seua producció necessita entre 5 i 8 anys per a ser efectiva.
11. Donada la singularitat de la zona, al quedar completament aïllada, es demana una intervenció per part de l'administració, siga ADIF o el ministeri, també singular, que intervinga sobre tota la zona que es quedarà com a reserva, no quedant cap xicotet illot de forma aillada, cosa que faria impossible la seua continuïtat agrícola.
Per l’exposat, elevem la següent proposta d’acord:
1. Que la mencionada reserva de la connexió amb el ferrocarril de Terol-Saragossa siga expropiada de forma ràpida, donat l’estat dels camps, per ADIF, a ser possible quan es facen els tràmits d'expropiació de la franja de terra del corredor mediterrani.
2. Mentrestant es fa l'expropiació, que es facen les intervencions necessàries per a millorar l’accessibilitat, s'asfalte el camí per a evitar la pols i que s’incremente la vigilància per a evitar robatoris.
3. Elevar esta proposta al Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, i a ADIF.