Pasar al contenido principal

Més de 60 recursos d'alçada contra el projecte fotovoltaic Magda de la Plana Alta

La macro-instal·lació industrial per a generar energia fotovoltaica denominada Magda, projectada a la comarca de la Plana Alta, genera un rebuig generalitzat en el municipi més afectat, les Coves de Vinromà, i en tota la comarca. Desenes d'agricultors, ramaders i altres afectats han presentat recurs d'alçada davant la Secretaria d'Estat d'Energia. A més, col·lectius i institucions locals també s'han unit al recurs d'alçada: Cooperativa Agrària Sant Isidre, Ajuntament de les Coves de Vinromà, empreses d'agroturisme, comerços locals, associacions esportives, etc. La suma total ja supera els 60 recursos d'alçada presentats, segons comptabilitza de moment l'associació Nostra Terra.

Amb l'arribada a l'Ajuntament dels Coves -principal municipi afectat pel Magda- d'un nou govern, la lluita contra la macro-instal·lació ha donat un gir important. El nou consistori, per unanimitat dels 9 regidors que el conformen (govern i oposició), s'ha posicionat des del minut zero en contra d'aquest projecte.

Des que es va fer públic l'estudi d'impacte ambiental d'aquesta macro-instal·lació industrial, els afectats i l'Associació Nostra Terra han esperat -durant més d'any i mig- informació per part de l'antic Ajuntament. Tots els consistoris en els municipis dels quals s'han projectat instal·lacions d'aquest tipus, han convocat a veïns i afectats per a donar informació, a excepció de les Coves de Vinromà. Des de l'inici del polèmic projecte, l'anterior equip de govern independent liderat per Mónica Nos, no va convocar cap reunió amb els afectats, i ni tan sols va contestar a les peticions i escrits presentats pels mateixos i per la pròpia associació Nostra Terra.

Ara, tant afectats com membres de Nostra Terra celebren que hi haja un Ajuntament que responga a les peticions dels afectats i treballe de veritat per a solucionar els problemes dels veïns i pel futur del municipi.

L'associació Nostra Terra té esperança que el Ministeri reconsidere la resolució que donava Autorització Administrativa a l'empresa promotora d'aquesta macro-instal·lació industrial. Si no canvia de parer, evidentment es presentaran les oportunes demandes contencioses administratives.

Dones de Nostra Terra, afirmen: “Lluitarem en tots els estaments judicials. La defensa del territori, de les nostres maneres de vida, del paisatge i del medi ambient, són motius més que suficients per a no deixar de lluitar. A més, el suport de diferents organismes i entitats ens dona força i ànim per a seguir”.

Entre les institucions que donen suport a la lluita contra el Magda es troben l'Ajuntament de les Coves de Vinromà, la Diputació de Castelló i dues importants agrupacions en defensa de territori, Ecologistes en Acció del País Valencià i Acció Ecologista Agró. Aquestes dues últimes entitats ja van presentar al·legacions en l'anterior fase del projecte, la d'avaluació ambiental, i una vegada aprovada l'autorització administrativa, continuen lluitant amb la presentació de recursos contra aquesta autorització.

Presència en l'Aplec dels Ports

L'associació Nostra Terra, juntament amb diferents col·lectius creats per a la defensa del territori i contra les macro-instal·lacions fotovoltaiques projectades a les nostres comarques, van participar el passat cap de setmana en l'Aplec dels Ports que es va dur a terme enguany a Morella.

A més d'informar els assistents sobre els diferents projectes, representants de Nostra Terra van participar en una taula informativa i una xarrada sobre les macro-instal·lacions fotovoltaiques. La unió d'aquestes associacions i l'organització d'accions conjuntes tenen com a objectiu conscienciar sobre una ubicació racional i justa de les energies renovables.