Pasar al contenido principal

L'ordenació d'accessos a Serra d’Irta redueix la pressió del trànsit de vehicles de motor un 70%

L'ordenació d'accessos al Parc Natural de Serra d’Irta redueix la pressió del trànsit i la presència de vehicles de motor a l'entorn de l'espai natural en un 70%, respecte al mateix període de 2021.

La secretària autonòmica de Transició Ecològica, Paula Tuzón, i el director general de Medi natural, Julio Gómez, han mantingut aquest dijous una reunió al Parc Natural amb els ajuntaments de Alcossebre/Alcalà de Xivert, Peníscola i Santa Magdalena de Polpís per a avaluar els resultats després del primer estiu de regulació temporal de la circulació.

Tuzón ha explicat que les “dades del balanç constaten una menor afecció a la fauna, la vegetació i la biodiversitat a Serra d’Irta”, que enguany ha registrat uns 6.000 cotxes, enfront dels fins a 20.000 de l'any anterior.

Així mateix, ha valorat la col·laboració dels municipis i la resposta positiva de les persones visitants. Una enquesta de satisfacció realitzada sobre el territori reflecteix que més del 95% de les persones als qui se'ls ha preguntat aplaudeix la regulació de l'accés a motor.

D'altra banda, el director general de Medi natural, Julio Gómez, ha posat l'accent en les dades d'accés amb bici (una mitjana de 161 visitants al dia), que demostra la "creixent responsabilitat i presa de consciència de la ciutadania en matèria de mobilitat".

La mesura implantada fins al passat 31 d'agost ha consistit a habilitar un centenar de zones d'aparcament sotmeses a la reserva prèvia, a través d'un número de telèfon. Les xifres llancen una ocupació mitjana del 95%, aconseguint el 100% els caps de setmana i la major part del mes d'agost. Pel que fa als accessos, un terç correspon a Alcossebre i la resta a l'entrada per Peníscola.

Aquest ha sigut el primer estiu en el qual s'ha limitat de manera temporal la circulació, la permanència i el trànsit de vehicles en l'àmbit del parc natural per raons ecològiques, paisatgístiques i d'ús públic. L'elevat trànsit de vehicles per la pista de la costa generava una deterioració progressiva de l'ecosistema i un risc en cas d'emergència i necessitat d'evacuació de la zona.

Al seu torn, aquesta mesura ha permés la contractació de personal per a informació i control d'aquestes tanques, i la coordinació amb els agents mediambientals de la zona per a facilitar les tasques de control i seguiment del compliment d'aquesta regulació.

L'experiència servirà per a millorar el projecte en els pròxims anys, com per exemple, la millora del ferm de la pista, l'adequació de la ruta Eurovelo 8, o l'ampliació de l'accés de les persones visitants mitjançant transport públic o lloguer de bicis, entre altres propostes.