Pasar al contenido principal

Les embarcacions d'arrossegament valencianes segueixen sense conéixer els dies que de manera definitiva els corresponen pescar enguany

La Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana (COINCOPESCA), exigeix a la Secretària General de Pesca del MAPA que indique quantes jornades els corresponen amb dret a pescar i quins càlculs individuals utilitzaran per a l'obtenció dels mateixos.

I és que COINCOPESCA segueix sense conéixer, a hores d'ara, els dies de pesca que els corresponen pescar a cadascuna de les embarcacions d'arrossegament valencianes, malgrat les reiterades consultes que ha realitzat a la Secretària General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA). Les confraries de pescadors professionals de la Comunitat Valenciana denuncien que sense conéixer amb exactitud el nombre de dies que els correspon pescar per a aquest exercici, és molt difícil que puguen programar les eixides per al que resta d'any i per a anys posteriors.

COINCOPESCA destaca que els pescadors d'arrossegament valencians fan entre un i dos mesos de veda voluntària i per tant necessiten una planificació concreta. A aquests dies de vedes per autoregulació voluntària de l'esforç pesquer cal sumar les jornades que no pesquen per l'acció dels temporals marins, les reparacions de les embarcacions i les festivitats locals, autonòmiques i nacionals. D'aquesta manera la modalitat d'arrossegament de la Comunitat Valenciana és la que per dret, pot pescar més jornades, però al mateix temps és la modalitat que menys dies pesca a l'any, una peculiaritat que hauria de tindre's en compte a l'hora del repartiment dels dies.

També és necessari destacar que el sector pesquer valencià, igual que en la resta de la flota costanera mediterrània, la seua forma de retribució salarial és "a la part" i per tant el càlcul dels dies que es va a pescar durant un any és essencial per a establir els salaris dels patrons, els armadors i els mariners. Per tant existeix un problema social de fons bàsic a l'hora de conéixer els dies de pesca que ha d'atorgar la Secretaria General de Pesca.

Sobre aquest tema COINCOPESCA denuncia, novament, una tremenda falta de sensibilitat, empatia, falta d'informació i transparència informativa que afecta de manera negativa a la modalitat d'arrossegament de la Comunitat Valenciana.