L'Economia Circular de l'Oliva desperta l'interés de ramaders d'oví i boví de Castelló
Les dues associacions que agrupen als ramaders de remugants a la província de Castelló, ARBOCAS i RUMICAS, s'han interessat pel Projecte de Cooperació Leader ‘Economia Circular de l'Oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d'oli d'oliva’.
Aquest treball l'estan duent a terme set Grups d'Acció Local Leader de la Comunitat al costat de la Universitat Politècnica de València, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), la Universitat Cardenal Herrera CEU i Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. Està finançat amb fons LEADER i la cooperació del Govern d'Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.
El president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat com a grup coordinador d'aquest projecte que “l'aprofitament de l'alpetxí com a aliment per al bestiar de la nostra terra obri noves oportunitats de futur tant per als ramaders com per a les almàsseres, perquè els fa més competitius”.
En aquest sentit, ha assegurat que “la implicació dels i les ramaderes en aquesta mena d'iniciatives és fonamental perquè siguen útils i les seues conclusions puguen millorar el dia a dia del treball d'aquests professionals. Cal tindre en compte que partim de treballs de cooperació anteriors que ja obrin noves perspectives a aquest aprofitament, i ara es tracta de fer un pas més per a fer-lo rendible des del punt de vista mediambiental i també econòmic per a almàsseres i ramaders del nostre territori”.
I és que aquest Projecte de Cooperació parteix del coneixement d'anteriors investigacions de vies de reutilització dels subproductes de la producció de l'oli d'oliva, principalment de la sansa, com l'agrocompostatge o l'alimentació animal. Aquestes vies de reutilització s'orienten específicament a potenciar, a més de l'economia circular, l'aprofitament local dels recursos, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.
Cal assenyalar que els 220 municipis rurals que estan representats pels 7 GAL Leader implicats en aquest projecte compten amb almàsseres, ramaders i veïns de l'entorn rural que es beneficiarien dels resultats del treball.
Treball contra la despoblació rural
La utilització de l'alpetxí com a aliment per a la cabanya d'extensiu del medi rural valencià suposaria una solució més econòmica i adequada que la utilització directa de pinsos.
Així, l'aplicació pràctica de les conclusions que s'obtinguen d'aquest projecte de cooperació Leader de l'Economia Circular de l'Oliva contribuiria a la reducció dels costos d'alimentació dels ramaders i a la millora de l'economia de les zones rurals de la Comunitat Valenciana. No cal oblidar que la producció del subproducte i l'activitat ramadera es concentra en zones amb alt risc de despoblació, municipis la majoria d'ells per davall de 2.000 habitants.
Valor nutritiu i estalvi en transport
Resultats d'investigacions anteriors de les quals parteix aquest treball de cooperació posen de manifest que l'alpetxí és un aliment adequat per a ser inclòs en les dietes de boví extensiu com a font de fibra i greix, ric en oleïc. Això pot suposar una solució per a les almàsseres i un avantatge per als ramaders, abaratint el cost de la ració i constituint un clar exemple d'economia circular.
Encara que composició nutritiva depén de l'oli i aigua residual que continga, i de la proporció de les fraccions de polpa, pell i os; la sansa presenta una adequada digestibilitat per a remugants i pot ser utilitzat en les racions d'aquests fins a un 20% d'inclusió sense cap problema per als animals.
Aquesta solució, en ser molt més econòmica i adequada que la utilització directa de pinsos compostos, podria portar a l'amortització de la inversió (sitges i carros barrejats de gestió individual o col·lectiva) i al manteniment dels costos de producció de sistemes de conservació i magatzematge d'aliments i contribuiria a l'adequada gestió dels subproductes agroindustrials de la Comunitat Valenciana.
Representat més del 60% del territori rural del territori
És important destacar la quantitat de territoris rurals representats en aquest projecte de cooperació, que s'està desenvolupant en les zones de 7 dels 11 Grups d'Acció Local existents a la Comunitat Valenciana.
Concretament, 4 d'ells són de la província de Castelló i 3 de la província de València. Es tracta de Altmaesports Leader, Associació per al Desenvolupament de les Comarques d'Interior @DICI, Associació Palància Millars 14/20, Associació Desenvolupament Rural Túria-Calderona, Associació per al Desenvolupament Sostenible dels Municipis del Caroig, Serra Grossa i Riberes del Xúquer i la Associació Som Rurals, coordinats pel Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420.
El territori d'aquests set Grups d'Acció Local abasta fins a 220 municipis del total del territori Leader de la Comunitat Valenciana (330 municipis). Per tant, en aquest projecte de cooperació s'integra al 66,67% dels municipis Leader de la Comunitat.