Pasar al contenido principal

L'aliança del GAL Maestrat Plana Alta i la UJI per a retindre el talent dels joves és pionera a nivell nacional

L'aliança que han desenvolupat el Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta amb la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló per a treballar conjuntament i retindre el millor talent al servei de la generació d'oportunitats en l'entorn rural és pionera en tota Espanya. Fins ara les iniciatives d'altres grups s'havien circumscrit a facilitar pràctiques d'empresa, però mai a fomentar iniciatives que prevalguen el plantejament i la resolució de reptes per a ajudar al desenvolupament del territori.

Domingo Giner, president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, ha explicat que “és important ajudar els joves a entrar en el mercat laboral o finançar les creació o millora dels seus projectes empresarials, però aquesta vegada hem fet un pas més. Amb aquestes beques els impliquem en la cerca i desenvolupament de solucions de futur a reptes concrets que tenim en l'entorn rural i que poden ajudar que sorgisquen oportunitats tant per a consolidar la població en el nostre entorn o rural o, fins i tot, a atraure gent d'altres zones”.

Per a això, el GAL Maestrat Plana Alta i l'UJI han signat aquest divendres un conveni pel qual convocaran 13 beques perquè els alumnes facen Treballs de Final de Grau que se centren en aquesta problemàtica i dissenyen projectes que ajuden a impulsar projectes que permeten consolidar la població a l'interior de la província de Castelló.

Cal tindre en compte que en l'UJI es troba el principal talent jove de la província de Castelló i el GAL Maestrat Plana Alta vol implicar els acabats de llicenciar perquè aporten solucions innovadores i productives per a impulsar projectes que permeten millorar la qualitat de vida, generar oportunitats empresarials, generar ocupació i, en definitiva, consolidar la població als pobles de l'entorn rural.

Per a aconseguir aquest objectiu, durant els últims mesos hi ha hagut diverses reunions de treball, en les quals han estat els i les responsables de coordinació de Treballs de Final de Grau (TFG) dels diferents graus de la Universitat Jaume I amb el Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI i el Grup d'Acció Local Maestrat – Plana Alta, impulsors de la iniciativa.

Beques per al pròxim curs 2021-2022

Amb aquestes beques es pretén contribuir a fixar la mirada dels estudiants i de les estudiants en la ruralitat de Castelló en l'hora de plantejar-se la resolució de problemàtiques, l'anàlisi de situacions, o la proposició de projectes. Aquestes beques s'adjudicaran per als alumnes d'aquest pròxim curs, 2021-2022.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ja està impulsant i finançant moltes iniciatives empresarials promogudes per joves autònoms o que tenen petites empreses. Giner, igual que ho va fer Sergio Bou en la presentació, ha destacat el fet que “sense aquest treball de suport al nostre teixit empresarial del GAL Maestrat Plana Alta, moltes famílies haurien d'anar-se per a buscar una oportunitat laboral i augmentaria el risc de despoblació que ja pateixen molts dels nostres pobles. Per això estem més decidits que mai a fer costat als emprenedors dels nostres pobles i així ho estem treballant tots els ajuntaments i institucions que integrem aquest Grup d'Acció Local”.

El GAL Maestrat Plana Alta ha dut a terme un intens treball d'assessorament tècnic i informació a totes les empreses i emprenedors interessat per a no deixar perdre ni una oportunitat per al territori.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

Cal assenyalar que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d'en Galceran, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.