Pasar al contenido principal

L'Ajuntament de València reclama una rectificació del Pla de Conca del Xúquer i una dotació d'almenys 70 Hm³ de reserva d'aigua per a l’Albufera durant l'hivern

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres les al·legacions de l'Ajuntament de València al projecte del Pla Hidrològic de la conca del Xúquer cicle 2022-27, en les quals es reclama una reserva d'aigua per a l’Albufera durant l'hivern de, almenys, 70 hectòmetres cúbics. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha detallat el contingut de les al·legacions i ha assenyalat la voluntat de diàleg i d'aconseguir acords de l'Ajuntament de València.

Campillo ha informat sobre esta decisió de la Junta al final de la reunió ordinària d'este divendres, acompanyat pel regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán. Tal com ha recordat el vicealcalde i portaveu municipal, l'Estat es troba en estos moments en fase d'elaboració dels Plans Hidrològics a través de les confederacions hidrològiques, uns plans “de caràcter pluriennal i a mitjà termini, que són molt importants, especialment atés que –ha recordat Campillo- hi ha una obligatorietat legal, marcada per la Unió Europea a tots els Estats membres, que marca 2027 com a any límit per a recuperar el potencial ecològic de totes les masses d'aigua que estiguen contaminades, com en el cas de l’Albufera de València”.

En el document d'al·legacions, elaborat des del Servici de Devesa-Albufera, s'assenyala que, “segons el parer de l'Ajuntament de València, este pla no resol les necessitats hídriques per al Parc Natural”. Per això, ha explicat Sergi Campillo “reclamem que es rectifique, i que almenys es dote amb 70 hectòmetres cúbics de reserva d'aigua ambiental, durant l'hivern, que és quan més pateix el parc perquè no hi ha cultiu de l'arròs, per a poder gestionar adequadament les seues necessitats hídriques durant tot l'any hidrològic”. El vicealcalde ha explicat que les al·legacions s'acompanyen d'abundant documentació científica que demostren la “fortíssima reducció d'entrada d'aigua del riu Xúquer al llac en les últimes dècades a causa d'un excessiu desenvolupament d'usos en tota la conca”. Campillo ha recordat, a més, que la reclamació d'una dotació hídrica de 70 Hm³ correspon a un acord del Ple Municipal adoptada amb el vot unànime de tots els grups polítics.

Així mateix, Sergi Campillo ha subratllat la responsabilitat de l'Ajuntament de València, “com a municipi propietari i ciutat capital de l’Albufera, en la seua defensa”. El text d'al·legacions inclou també una anàlisi sobre la reutilització d'aigua reciclada, que no és competència exclusiva de l'Estat, ha assenyalat, sinó també de la Generalitat, atés que els plans de conca són documents marc que afecten totes les administracions.

En este sentit, el vicealcalde i portaveu municipal ha emés “un missatge de diàleg, com hem fet en altres ocasions: ara ha acabat el termini d'al·legacions, però la nostra voluntat és asseure'ns amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, amb la qual tenim un diàleg sincer, per a acordar el màxim possible sobre el Parc Natural de l’Albufera”. “Per part de l'Ajuntament –ha conclòs- sempre hi haurà una mà oberta al diàleg i la voluntat d'arribar a acords per a millorar el Parc Natural en este pla de conca”.