Pasar al contenido principal

La Regidoria de Transició Ecològica de Castelló col·labora per impulsar un hort barrial a San Lorenzo

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha destinat un espai en el barri de San Lorenzo per al desenvolupament d'un hort formatiu i educatiu de dinamització agroecològica i amb perspectiva de gènere. La parcel·la ha sigut cedida a la cooperativa Organic Social Design per impulsar una iniciativa finançada per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, subratlla que la pandèmia de la Covid-19 «ha posat de manifest la importància dels nostres productors i la necessitat de promoure nous canals de producció agrícola de proximitat. Al barri de San Lorenzo teníem una parcel·la municipal pendent d’activar-se en un hort barrial des de la seua adequació en 2015. El projecte d’Organic Social Design va en eixa línia de redignificar l’agricultura».

La parcel·la va ser adequada l’any 2014, però mai va arribar a ser ocupada. Amb una superfície de 3800 metres quadrats, la intenció de l’Ajuntament de Castelló és que aquest projecte que desenvoluparà la cooperativa Organic Social Design puga servir perquè el barri s’implique en la participació a l’hort a mig termini.

El projecte es titula «Cultivant relacions igualitàries, barris amb els peus en la terra» i naix per a promoure el mapa de llavors autòctones. «Volem preservar el nostre mapa fitogenètic valencià i la millor manera de promoure les llavors autòctones és a través del seu cultiu. Pretenem a través d'aquest projecte educatiu divulgar el nostre mapa de llavors autòctones amb una estratègia agroecològica», afirma Esperanza Menéndez, presidenta de la cooperativa, que ressalta que la iniciativa també inclourà la perspectiva de gènere i s'implicarà a dinamitzar el barri de San Lorenzo.

L'hort compta amb el certificat ecològic del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) i constarà de tres parts: una parcel·la estarà destinada només a dones i realitzarà formació en horticultura; una segona desenvoluparà itineraris educatius dirigits als centres escolars de la ciutat; i la tercera zona serà per a tallers de formació i activitats de promoció per a tota la ciutadania. La cooperativa i l’Ajuntament de Castelló ja han començat els treballs d'adequació de l'espai i s’espera que estiga actiu abans d'octubre.

L’hort urbà de San Lorenzo es convertirà així en el sisé de Castelló, quatre d’ells gestionats per associacions veïnals i un per l’Oficina de Gent Gran de l’Ajuntament.