Pasar al contenido principal

La plaça de l’Ajuntament de València acull hui la celebració del Dia Mundial de les Abelles

Amb l'objectiu d'alertar i sensibilitzar sobre la importància fonamental de les abelles per al planeta i per a les persones, l’Ajuntament de València se suma hui dissabte a la celebració del Dia Mundial de les Abelles, amb una sèrie d'activitats i convocatòries per a tota la jornada en la plaça de l’Ajuntament. Es tracta d'una programació que, tal com ha destacat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “permetrà conéixer els múltiples beneficis que aporten les abelles, tant a humans com al medi ambient, pel seu paper fonamental en la pol·linització i com a agents bioindicadors de la contaminació ambiental”.

De fet, segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), més del 70% dels cultius que proporcionen el 90% del que menja la humanitat es pol·linitza gràcies a les abelles. A Europa, prop d'un 84% dels cultius vegetals comercialitzats i un 80% de les plantes en estat silvestre depenen d'esta funció, segons la Comissió Europea. L'any 2017, l'Assemblea General Nacions Unides va proclamar per unanimitat el 20 de maig Dia Mundial de les Abelles, amb l'objectiu de difondre en la societat el paper fonamental de les abelles i altres pol·linitzadors, i sensibilitzar governs, organitzacions i ciutadania per a promoure accions que donen protecció a les abelles i els seus hàbitats, i que permeten el desenvolupament sostenible l'apicultura, així com incrementar l'abundància i diversitat de les abelles.

Per a això, la plaça de l'Ajuntament es converteix este dissabte en escenari de la celebració de la jornada. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha assegurat que “des de l’Ajuntament de València estem convençuts de l'important paper que compleixen les abelles i els pol·linitzadors en l'entorn, i estem compromesos amb el foment i protecció de la biodiversitat en general, i de l'abella en particular”. A més, l'edil ha destacat “l'especial vinculació històrica del nostre entorn amb l'apicultura”, i ha recordat que pròximament s'obrirà la possibilitat de dur a terme labors d'apicultura urbana a València una volta la Generalitat modifique la norma per permetre la seua implementació a les zones urbanes, com passa en altres ciutats europees.

València celebra este Dia Mundial de les Abelles, i se suma a la labor de divulgació i conscienciació ciutadana mitjançant una sèrie d'accions de difusió amb la col·laboració de l'Associació Valenciana d'Apicultura Urbana (AVAU), amb qui l’OAM de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana té un conveni recentment signat. Tallers, xarrades, activitats infantils i trobades divulgatives completen un programa que té el seu eix central en la carpa instal·lada en la plaça, enfront de l'edifici consistorial. El personal de l'Observatori Municipal de l'Arbre de València (OMAV) del Servici de Jardineria Sostenible, encarregat de la gestió de l’abellar municipal i la xarxa de recuperació d'eixams urbans, i membres de l'associació AVAU reparteixen material divulgatiu i informen a la ciutadania sobre l'important paper de les abelles també a la ciutat, i exposen tot el material utilitzat en la gestió (vestits, fumadors, bucs amb alces, bresques…).

L'activitat inclou la possibilitat de contemplar un buc d'observació a les abelles en viu, així com conéixer l'àmplia varietat de productes que s'obtenen dels bucs, o els subproductes elaborats a partir d'ells (com la cera, el pròpoli, o la gelea reial, entre altres). Hi ha també un degustador de la mel obtinguda en l’abellar municipal, i un photocall perquè la ciutadania que s'acoste al punt de divulgació, puga emportar-se una foto de record del Dia Mundial de les Abelles.       

Les activitats general tindran horari de matí des de les 10h fins les 14h. El públic infantil també té el seu espai, amb activitats complementàries i tallers de fabricació de ciris amb cera, hotels d'insectes, pintura o elaboració de diademes, entre d’altres, que es realitzen en horari de vesprada, de 16.30 a 20.00 hores.

L'apicultura urbana en el món

La dràstica reducció de la població d'abelles registrada en les dos últimes dècades, tant a Europa com als Estats Units, ha propiciat l'aparició de projectes d'Apicultura Urbana en diferents ciutats al voltant del món (moviment Beekeeper). I hui dia, esta activitat, que va arrancar a París, on estava legislada des del segle XIX, s'exercix en més d'un centenar de ciutats, liderada per Londres.

L'Ajuntament de València ha instal·lat una vintena de bucs els últims anys, la majoria d'ells localitzats en zones verdes, com els Jardins del Real (Parc de Vivers) o el Jardí del Túria. Tal com ha recordat el vicealcalde, l'Ajuntament col·labora en la supervivència de les abelles mitjançant estes instal·lacions, i recull la mel, un dels aliments més complets que existixen en l'alimentació humana, que es regala a entitats de solidaritat i per a actes protocol·laris municipals.