Pasar al contenido principal

La Diputació de Castelló presenta la xarxa d’interès general d’abastiment d’aigua amb un pressupost de més de 200 milions

La Diputació de Castelló ha presentat públicament la xarxa d'interés general de proveïment d'aigua, que compta amb un pressupost de 206.292.520,76 €, incorporada en el Pla Director de Proveïment d'Aigua potable de la província de Castelló (PDA) en presència del president de la institució, José Martí, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i del diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia.

Aquest projecte s'ha presentat després que el ple de la corporació mostrara el seu suport per unanimitat al document, que plasma un nou paradigma de gestió de l'aigua a les comarques, amb l'objectiu de garantir el subministrament d'aigua per tota la província.

El president de la Diputació, José Martí, ha manifestat que «afrontem un repte enorme perquè com ja va avançar el filòsof Tales de Milet fa 2.600 anys, l'aigua és el principi de totes les coses».

Per aquesta raó, en el passat debat sobre l'estat de la província el president Martí va proposar a tots els grups un pacte sobre política hídrica, que va tirar a caminar el passat 10 de novembre en una reunió presidida pel consens.

El Pla Director de l'Aigua «és el projecte estrela de la Diputació», naix amb l'acord de tots els grups i transcendirà a diverses corporacions i mandats, «raó per la qual resulta tan important el consens polític aconseguit».

Els objectius són clars: «garantir el subministrament d'aigua per a tots i per sempre en tota la província, tant per a ús domèstic com industrial, en la costa i a l'interior, fins i tot, en un context d'emergència climàtica». Segons explica, «l'existència de recursos hídrics és fonamental a l'hora d'impulsar polítiques relacionades amb el repte demogràfic i la lluita contra la despoblació».

Es tracta de «un projecte molt ambiciós en el qual han d'implicar-se la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya, i en el qual aspirem a comptar amb l'ajuda dels fons europeus de reconstrucció».

José Martí ha destacat l'especial sensibilitat mostrada des del primer minut per la Generalitat i la consellera Mireia Mollà i la implicació i la qualitat del treball realitzat pels tècnic de la Diputació per a impulsar aquest projecte.

Preu únic i solidari

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi García, ha defensat que «l'aigua tinga un preu únic i solidari amb els municipis, per a poder compartir l'aigua entre tots i que arribe a tothom».

Així mateix, Garcia ha presentat les inversions estratègiques que garanteixen el subministrament «a més del 90% de la població». «Aquest projecte que us presentem seria l'artèria de la infraestructura hídrica i ho hem fet de la mà de la Conselleria, que s'ha prestat a fer-se càrrec de l'elaboració del projecte. Són els passos que comencem a donar d'un projecte de futur per a garantir el subministrament d'aigua de la província», ha manifestat.

La consellera felicita la Diputació

Durant la seua intervenció, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha felicitat la Diputació per implicar-se «d'una manera tan clara» en garantir «els béns i serveis del benestar del conjunt del primer a l'últim dels veïns i veïnes de l'àrea que representa, i, per tant, donar justícia social en aquest cas, a més d'un servei bàsic fonamental, i com no, amb un component de sostenibilitat i d'equilibri ambiental que els temps ho requereixen».

Accions en marxa

Per a finalitzar, el diputat Garcia ha assenyalat que, entre les infraestructures de captació, destaquen 33 pous nous, on hi ha cinc condicionats de nou a Zorita del Maestrat (amb cabal de 200 l/s), Forcall (100 l/s de cabal) i tres en Pedroses (100 l/s), i quatre incorporats sense utilitat actualment, en Alcalà (amb cabal de 135 l/s) i tres en Canet (de 100 l/s de cabal). També ha destacat la utilització de les dessaladores de Cabanes (21,5 hm³/any, amb ampliació prevista de 43 hm³/any) i Moncofa 10,5 hm³/any ampliables a 21 hm³/any).