Pasar al contenido principal

La Cooperativa Agrícola de Montitxelvo posa en marxa la primera comunitat energètica d'Espanya en el sector agroalimentari

La comunitat energètica “Agrícola Montitxelvo” ha posat en funcionament la seua instal·lació d'autoconsum col·lectiu, una iniciativa pionera per ser la primera en el sector agroalimentari de tota Espanya en aconseguir concloure amb èxit el procés de tramitació i connexió a la xarxa elèctrica i que es materialitzarà en estalvis en la factura elèctrica de tots els seus membres a partir de l'1 d'agost.

Aquesta comunitat energètica inicia la seua marxa amb la posada en servei de la seua primera instal·lació d'autoconsum col·lectiu a partir d'energia solar fotovoltaica, que dona subministrament a 70 llars. Es tracta de la instal·lació d'autoconsum, fins hui i en tota Espanya, amb major nombre de consumidors associats a una única instal·lació.

 

Les 70 famílies adherides aconseguiran durant els primers anys un estalvi del 25-30% en la seua factura elèctrica sense aportació econòmica inicial alguna, ja que la inversió ha sigut assumida directament per la cooperativa “Agrícola Montitxelvo”. La comunitat s'ha desenvolupat sota el model “As A Service” o de pagament per ús, que permet véncer les barreres econòmiques inicials i facilitar l'accés a les energies renovables fins i tot als col·lectius més vulnerables, a més de permetre un desplegament molt més àgil dels projectes. Aquesta instal·lació fotovoltaica de 90 kW se situa sobre la pròpia coberta de la cooperativa, i posa així a la disposició dels seus socis un recurs fins al moment ociós.

Considerant les favorables condicions de radiació solar de la Comunitat Valenciana, la producció energètica de la instal·lació serà de 136.000 kWh/any, equivalent al 63% del consum energètic de les 70 llars associats, unes 280 persones, la meitat de la població del municipi de Montitxelvo. El projecte ha suposat una inversió de més de 100.000 € i ha rebut 51.000 € de suport públic de la Generalitat Valenciana, a través de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Aquesta primera instal·lació col·lectiva ha estat inaugurada pel conseller d'Economia Sostenible de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, que ha estat acompanyat per la Directora General de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), Julia Company, i per la Directora General d'Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García. Per a Rafael Climent les comunitats locals d'energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i ha advocat per una “autèntica transformació del sistema energètic que ens porte no sols a un model sostenible sinó també a un nou model més just, inclusiu i participatiu en el qual la producció d'energia està en mans de la ciutadania, com a part activa que participa i es beneficia, a través de les comunitats energètiques, de la generació, la distribució, la gestió i el consum d'energia a nivell local”.

Xavier Vicedo, president de la cooperativa “Agrícola Montitxelvo”, ha assenyalat que la comunitat energètica “s'ha desenvolupat des d'una mirada col·laborativa, amb participació oberta, voluntària, democràtica i amb autonomia i independència, on la finalitat principal és la prestació de serveis energètics compartits i la generació d'ocupació i en la qual és primordial el respecte a tots els agents que participen en l'activitat i a l'entorn”. Així mateix, ha volgut posar l'accent en el caràcter dinamitzador del projecte en activar “ l'esperit cooperatiu dels socis, una mica ensopit, després d'aquestes últimes dècades de reducció gradual de l'activitat agrària”.

Assessoria i acompanyament Grup Enercoop

Per al desenvolupament i posada en marxa de la seua comunitat energètica, “Agrícola Montitxelvo” ha comptat amb l'assessoria i acompanyament de Grup Enercoop. L'elèctrica de Crevillent (Baix Vinalopó) que ve desenvolupant des de fa 3 anys la seua comunitat energètica COMPTEM, la primera a veure la llum al país. A part del seu propi projecte de comunitat energètica, Enercoop està assessorant més de 25 iniciatives en tot el país. Segons Joaquín Mas, director General de Enercoop, “aquest projecte ha suposat un repte per a nosaltres, en haver d'adaptar per primera vegada el model de comunitat energètica al sector agroalimentari i, concretament, a una cooperativa agrícola. Aquestes entitats presenten un potencial enorme per a evolucionar, de manera natural, cap a aquesta nova fórmula més participativa de producció i gestió de l'energia, amb els avantatges que això suposa per als seus socis. A pesar que el procés administratiu actual continua sent complex i admet moltes millores, aquesta experiència demostra que l'extrapolació del model al sector agroalimentari és perfectament possible. El suport que s'està donant des de la Generalitat Valenciana, a través dels seus diferents departaments, i del Govern d'Espanya, a través del Ministeri de Transició Ecològica i de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), està sent determinant, tant pel seu convenciment com pels incentius econòmics que s'estan destinant.”