Pasar al contenido principal

Isaura Navarro diu a les Corts que la lluita contra el canvi climàtic i l'impuls als sectors primaris són línies prioritàries d'actuació

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha comparegut a Les Corts per informar dels principals aspectes i línies d’actuació que desenvoluparà en els propers mesos. Una intervenció en la qual ha insistit en que la lluita contra el col·lapse climàtic és una via ineludible per al desenvolupament sostenible i econòmic.

De fet, ha evidenciat que “el canvi climàtic ja el vivim, i el nostre medi natural atresora ecosistemes i espais naturals de gran valor, però també de fragilitat” per a afegir que gran part de l’economia depèn d’aquests ecosistemes i de primera mà ho sap el sector agrari.

Durant l’exposició, Navarro també ha destacat que “és un temps decisiu per seguir deixant-nos la pell pels sectors que representem: la nostra agricultura, pesca, ramaderia, pels productes de proximitat i de qualitat, pels nostres boscos, els nostres espais naturals, per facilitar l’accés i la qualitat de l’aigua al nostre territori, per preservar la salut del nostre entorn i assegurar-nos deixar un legat de futur a les noves generacions”. “Cal gestionar i actuar des de la proximitat, la participació i la sostenibilitat per garantir vides dignes”, ha refermat.

En aquesta línia, Navarro ha mostrat el ferm compromís de la Conselleria per atendre des de l’administració autonòmica a tots els grans reptes mediambientals i socials més immediats “amb polítiques que garanteixen la salut, cuiden el medi ambient, fixen població al món rural i impulsen una economia justa, humanitzada, propera i sostenible”.

És per això que, atenent al context de crisi energètica, Isaura Navarro ha posat de relleu que “no hi ha altra opció que no siga accelerar la transició energètica cap a un model més sostenible predominat per les energies renovables i la protecció del territori”. Tanmateix, ha anunciat una major agilitat en els expedients per a la instal·lació de fotovoltaiques i eòliques i major personal per a gestionar les ajudes d’autoconsum.

Del mateix mode, ha assenyalat la independència energètica i hídrica i la sobirania alimentària com a prioritats per al Botànic i per al desenvolupament socioeconòmic de la Comunitat Valenciana.

“Quan reivindiquem la sobirania energètica, estem reivindicant el dret dels habitants d'un lloc, de les comunitats i els pobles a decidir sobre com volen que es generen, distribuïsquen i utilitze l'energia, promovent la corresponsabilitat i el coneixement de les circumstàncies ecològiques, socials, econòmiques i culturals de l'energia i el respecte a tercers”, ha reivindicat.

Per altra banda, segons ha assenyalat Navarro, “els danys ocasionats per l’ésser humà als ecosistemes es poden convertir en importants amenaces per a la salut pública d’ara i del futur”. En aquesta línia ha volgut fer referència a la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica que, precisament demà, tindrà llum verda per part del poder legislatiu i serà una eina fonamental per la salut del territori, del medi ambient i, en definitiva, de la salut humana.

Accelerar la descarbonització i la sobirania energètica

Recent finalitzada la COP27, Navarro ha destacat el compromís ferm de la Unió Europea i també del govern valencià per aconseguir tant la descarbonització com la necessitat de reduir les emissions un 40% i que el 100% de l’energia provinga de fonts renovables en 2050.

La ruta valenciana del biogàs com a potencial de producció d’energia renovable, la llei valenciana de Residus i Economia Circular en el camí cap al residu zero i la reutilització, l’educació ambiental, la cura per la qualitat de l’aire, l’aigua com a dret humà, l’impuls a les comunitats energètiques locals o el tràmit de subvencions per a l’autoconsum han estat altres claus de la intervenció de la consellera Navarro.

Protecció del territori natural

La consellera Navarro també ha anunciat que el Consell invertirà més que mai en prevenció d’incendis amb un increment pressupostari del 42%. Una estratègia amb la qual es pretén evitar incendis mitjançant la prevenció i seguir cuidant els boscos minimitzant els riscs. En aquesta línia, també ha marcat l’objectiu de tindre més del 95% dels plans locals de prevenció d’incendis forestals aprovats al final de la legislatura. Cal remarcar que al 2015 sols hi havia 39, i a hores d’ara sols queden 30 per presentar.

A més, es preveuen actuacions d’adequació i regeneració postincendi i restauració ambiental en zones degradades, així com actuacions de conservació del medi marí com l’ampliació del servei de vigilància marina, presentar la cartografia normativa sobre la posidònia o l’inici del procés d’ordenació d’usos en la Xarxa Natura 2000 marina.

Impuls als sectors primaris

El full de ruta de la Conselleria també tracta d’assentar les polítiques de suport a les persones llauradores, ramaderes i pescadors per a pal·liar la situació que venen travessant durant anys, i acompanyar-los en eixe camí cap a la sostenibilitat, la competitivitat i preus justos. Es tracta, en paraules de la consellera Navarro, “d’assegurar la producció agrícola, ramadera i pesquera mitjançant el reforç perquè puguen viure de la seua professió en unes condicions dignes i per això hem augmentat un 77% el seu pressupost des del 2015”.

Entre d’altres, suposa inversions en infraestructures, en la millora d'estructures agràries, en sanitat vegetal, en investigació, en modernització de regadius, també en eficiència energètica, etc.

Així mateix, la consellera Navarro també ha defensat l’impuls a la Llei de Qualitat Agroalimentària i la Llei d’Estructures Agràries, així com iniciatives que fomenten el relleu generacional per a fomentar la incorporació de joves a l’activitat agrària o el paper de la dona en el món rural, mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària, la creació de la Fira Terraeco o la preparació de la nova PAC.

Aprofitant la campanya de promoció de la taronja valenciana, Navarro també ha reivindicat la reciprocitat amb països tercers perquè no es puguen importar productes que utilitzen substàncies prohibides en la Unió Europea.