Pasar al contenido principal

Impuls a la producció de gas renovable a partir de la palla de l'arròs

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha signat un protocol per a impulsar la producció de gas renovable a partir de la valorització de la palla de l'arròs.

La iniciativa contempla la producció de 87 GWh de biogàs i biometà a l'any, que equival a més del 15% del consum de gas natural de la ciutat de València, a través del protocol finançat per Enagás i Naturgy, al costat de la seua distribuïdora de gas Nedgia, i desenvolupat amb la tecnologia de l'enginyeria energètica  valenciana Genia Bioenergy.

A l'acte també han assistit la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, a més de representants de les empreses signants.

"Aquest projecte constitueix un clar exemple d'economia circular que, alhora, ofereix una solució sostenible de gestió de 50.000 tones de palla amb un efecte d'emissions nul", ha assegurat Mollà, a més de valorar la importància de "consolidar iniciatives de millora de la qualitat de l'aire, que estalviarà l'emissió de 130.000 tones de CO₂ a l'atmosfera",

Les tones dedicades a la valorització suposen donar utilitat a la palla que produeixen entre 12.700 ha i 15.900 ha d'arrossars (una extensió equivalent a més de 15.000 camps de futbol) i evitar les molèsties associades a la crema o la descomposició.

Aquesta solució, que promou inversions per a la millora i sostenibilitat de les pràctiques agràries, suposa per a la responsable de Transició Ecològica, "una iniciativa única que podria arribar a ser aplicada en altres zones del nostre país on es cultiva l'arròs".

La consellera ha afegit que amb aquest projecte es promou l'economia circular en l'agricultura, en transformar en recurs un residu, i descarbonizar les pràctiques agrícoles al mateix temps que es dóna compliment a les directrius europees en matèria d'energia i medi ambient.

Energia verda

El gas renovable és una energia verda amb balanç nul en emissions que és totalment intercanviable pel gas natural, per la qual cosa pot distribuir-se a través dels quasi 90.000 quilòmetres de l'estructura gasista existent i emprar-se amb les mateixes aplicacions energètiques en llars, indústries, comerços i també per a la mobilitat en el transport, contribuint a la descarbonització.

Les empreses participants en el protocol tenen ja experiència en el desenvolupament d'aquesta mena de tecnologia "madura i provada".