Pasar al contenido principal

Emergències celebra una jornada d'anàlisi sobre els incendis forestals a l'estiu

La Generalitat Valenciana ha celebrat una jornada d'anàlisi i reflexió sobre la prevenció i extinció d'incendis forestals a l'estiu. Representants dels diferents organismes que intervenen en els incendis coordinats per l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències han interactuat en el Centre de Coordinació d'Emergències i han reflexionat sobre la continuïtat que tenen els incendis a la Comunitat Valenciana.

En 2018, en el territori valencià s'ha produït una mitjana de 2,5 incendis diaris. En eixe sentit, el director de l'agència, José María Ángel, ha assenyalat "la importància de repassar l'operativitat i la coordinació de tots els cossos intervinents, des dels quals fan les tasques de vigilància fins els quals han de donar una resposta immediata per a atallar com més prompte millor els incendis i que no es convertisquen en grans focs".

Ángel ha destacat a més la importància de la sensibilització de la població i responsabilitat de la ciutadania amb el medi ambient i demana que, davant una columna de fum o foc, es telefone immediatament al 112 perquè una trucada ràpida permet millorar el temps de resposta.

En la jornada s'han recordat les mesures especials de vigilància dissuasiva durant el període estival: els caps de setmana i festius en els quals el nivell de preemergència siga 2 s'establiran mesures de vigilància pròpies d'un nivell 3. A més, les cremes estan prohibides des de l'1 de juny, independentment del nivell de preemergència.

Entre les mesures planificades de vigilància s'inclouen diversos vols diaris que recorren tota la Comunitat Valenciana en funció del nivell de risc d'incendis, llevat que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

Dispositiu, enguany novetat els drons

En concret, el dispositiu coordinat per l'agència durant l'estiu està format per: 56 unitats de bombers forestals més 6 helitransportades i 45 autobombes, amb un total diari de 370 bombers forestals de la Generalitat, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d'extinció), 9 avions (7 de terra i 2 amfibis), 459 persones adscrites al servei de vigilància preventiva, entre elles les pertanyents als 66 observatoris forestals (punts fixos de vigilància), a les 3 centrals provincials d'incendis, a les unitats de prevenció i una unitat tècnica com a reforç del personal propi de la Generalitat que exerceix funcions en prevenció d'incendis durant tot l'any, que són els agents mediambientals (250 persones) i els tècnics i tècniques forestals.

A aquests intervinents cal sumar els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, brigades de Divalterra, personal de la Unitat Militar d'Emergències, Guàrdia Civil, i Policies Locals dels diferents ajuntaments que poden mobilitzar-se en el moment en què s'active el Pla Especial d'Incendis Forestals.

Com a novetat, enguany, l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha ampliat la seua flota de drons. Al dron amb càmera termogràfica de gran resolució que ja s'ha utilitzat tant en incendis com en la cerca de persones se sumen dos nous drons més lleugers: un en forma d'avió, amb una autonomia de seixanta minuts o superior, i un altre que permet incorporar mòduls d'accessoris de forma ràpida i integrats en el dron. Emergències ha adquirit aquest últim dron amb la incorporació d'un altaveu, amb un focus de visualització en condicions de poca llum o com a guia de persones extraviades i una balisa per a ser detectat per altres aeronaus en tot tipus de missions, especialment durant la nit. Com assenyala Ángel, les noves aeronaus permetran facilitar les tasques de suport en la localització i rescat de persones en accidents, situacions d'extraviament o en incendis.