Pasar al contenido principal

Els sindicats convoquen vaga de collidors de cítrics des de demà

CCOO Indústria PV i UGT Fica PV han convocat una vaga de collidors de cítrics que s'iniciarà demà dimarts dia 13 de desembre i que tindrà caràcter indefinit si la patronal no rectifica en les seues propostes.

A causa de la impossibilitat de poder aconseguir un acord en les negociacions del Conveni de recol·lecció de la Comunitat Valenciana, atesa la situació de bloqueig de la negociació i l'inflexible de la postura empresarial, els sindicats consideren que les persones empleades en el sector mereixen un conveni digne, amb salaris i condicions concorde a la seua vàlua com a persones i professionals.

“El de recol·lecció de cítrics és un sector estratègic i fonamental per a l'economia valenciana, però aquest pes no té cap impacte en les condicions de vida i treball del personal. Les quadrilles porten anys sent maltractades i menystingudes, amb salaris de misèria, en precàries condicions de protecció a la salut, assumint altres tipus d'activitats que no estan regulades en el Conveni, però que les realitzen sense que se'ls remunere” conclouen.

Cal assenyalar que el passat 10 d'octubre de 2022 es va constituir la Comissió Negociadora del Conveni Col·lectiu de Recol·lecció de Cítrics de la Comunitat Valenciana, composta per CCOO Indústria PV i UGT-Fica PV per la part social, i per la part empresarial pel Comité de Gestió de Cítrics (CGC) i l'Associació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana. Després de diverses reunions de la Comissió Negociadora, no ha sigut possible acostar postures que permeten arribar a un acord per la inflexibilitat de la patronal, ja que planteja la proposta següent (entre unes altres):

Vigència del conveni: 4 anys

Increments salarials: Separar el salari a d’estall del salari hora, amb els següents augments i per anys naturals, amb inici l'1 de gener de 2023:

A destall: Salari hora jornal:

2023: 1,5 % 2023: 3 %

2024: 1,25 % 2024: 2,5 %

2025: 1 % 2025: 2 %

2026: 0,75 % 2026: 1,5 %

Ordre de crida al treball per antiguitat de cada colla:

Actualment l'ordre de crida al treball es produeix per antiguitat en l'empresa de cada persona.

CCOO considera inacceptable l'oferta patronal, ja que pretén que les persones treballadores del sector assumisquen els increments del cost de la vida. “És senzillament un insult a la intel·ligència i a la professionalitat del personal del sector. Una vegada més aposten per una desregulació total del sector i salaris de misèria” denuncien.