Pasar al contenido principal

El president de la Diputació de Castelló defensa el paper dels Grups d'Acció Local com a captadors de fons Feder per a l'impuls de projectes en l'àmbit rural

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat la utilitat dels Grups d'Acció Local (GAL) com a instruments amb capacitat per a impulsar accions inspiradores de projectes sòlids que ajuden a generar activitat, economia i llocs de treball en l'àmbit rural. Iniciatives que sorgeixen del territori i fruit del consens, el desenvolupament del qual està vinculat a la captació de fons FEDER de la Unió Europea que permeten dur-los a terme.

Així ho ha expressat durant la seua intervenció en la jornada celebrada hui a l'Hotel Luz de Castelló sobre els GAL referida al període 2023-2027, organitzada per la Federació per al Desenvolupament Territorial de la Província de Castelló (FEDETCAS), amb el patrocini de la Diputació de Castelló.

Els Grups d'Acció Local o de Desenvolupament Rural, són fonamentals, en la seua condició d'associacions sense ànim de lucre, per a l'impuls d'estratègies europees de desenvolupament rural en una comarca. Es tracta d'una aposta pel consens entre ajuntaments, mancomunitats, associacions de dones, empresarials i entitats representatives del teixit socioeconòmic. Uns acords que en opinió de Martí són necessaris «perquè tots siguem capaços de remar en la mateixa direcció».

Les jornades també han comptat amb la intervenció del diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, qui ha posat de manifest que arran de la pandèmia «el rural, cada vegada es percep per part de la ciutadania com una cosa més positiva, un canvi de paradigma en la consolidació del qual hem de treballar».

Pérez sosté que «ens trobem en un nou context que requereix l'esforç de les institucions per a afrontar el repte demogràfic a fi d'aconseguir fixar i atraure població als pobles d'interior». En aquest sentit, ha destacat que cal redoblar esforços per a superar la bretxa digital existent entre el camp i la ciutat.

També s'ha referit als programes de digitalització de serveis públics en xicotets municipis que està desenvolupant la institució. Finalment, ha recordat que la Diputació s'ha presentat a una convocatòria per a autoproveïment energètic d'ajuntaments, amb l'objectiu que en els edificis públics dels pobles xicotets es puguen col·locar plaques solars.