Pasar al contenido principal

El nou centre de dia de Meliana, primer edifici públic construït amb la palla d'arròs de l'Albufera

Meliana ha conclós les obres d'un nou Centre de Dia que és referència en matèria de bioconstrucció per l'ús de materials com la fusta i la palla de l'arròs, i que té una inversió de més de 3 milions d'euros.

Es tracta de la primera vegada que s'utilitzat en una edificació de servei públic la palla de l'arròs que cada any acaba cremant-se en l'Albufera, reduint així la petjada de carboni. L'ús d'estos residus, que provoquen greus danys ecològics en acumular-se en els camps, convertix el centre social construït per la Diputació en la primera edificació bioclimàtica que impulsa una administració pública a España.

El procés constructiu, recentment finalitzat a càrrec de l'empresa Serpa, ha consistit en realitzar una estructura de fusta amb mòduls envolupants de palla premsada, recoberta de teles impermeables i transpirables. En la façana del Centre de Dia també és protagonista la fusta; una fusta ventilada que és molt resistent al foc.

El president de la Diputació de València, Toni Gaspar, ha visitat l'edifici construït amb fons provincials. Acompanyat per l'alcalde, Josep Riera, la vicepresidenta de la corporació provincial, Mª Josep Amigó, i membres de la corporació local, el president Gaspar ha realitzat un recorregut per les instal·lacions.

El Centre de Dia de Meliana ha sigut construït per la Diputació sobre un solar de poc més de 4.000 metres quadrats propietat de l'ajuntament, i actualment es troba en procés de traspàs a la Generalitat per a la seua posada en funcionament amb 80 noves places d'atenció social de les quals disposarà la comarca de l'Horta Nord. Gaspar i Riera han coincidit en la importància de la “col·laboració institucional” per a dur endavant este tipus de projectes demandats per la ciutadania.

L'obra s'emmarca en el Pla Convivint d'infraestructures de serveis socials, i generarà més d'una vintena de llocs de treball per a metges, fisioterapeutes i personal especialitzat en activitats socioculturals. L'edifici ha sigut construït en planta baixa, amb grans finestrals i zones de passeig, i els fonaments estan preparats per a la futura construcció d'una residència al primer pis.

El Centre de Dia se suma a altres projectes finançats per la Diputació a Meliana en els últims anys, cas dels 800.000 euros del Pla d'Inversions 2020-21 que han servit per a rehabilitar les instal·lacions de l'àrea social municipal; instal·lar punts generadors d'energia fotovoltaica a l'entorn del poliesportiu i el CEIP El Crist; i actuar sobre la xarxa de clavegueram al carrer Mestre Serrano, entre altres millores de les infraestructures locals.

En el present exercici, la corporació provincial ha destinat al municipi de l'Horta Nord altres 740.000 euros del Pla d'Inversions 2022-23 i prop de mig milió d'euros que arribaran a Meliana per a inversions i despesa corrent, a través de l'aportació provincial al Fons de Cooperació Municipal.