Pasar al contenido principal

El Gal Maestrat Plana Alta posa en valor el territori rural en una nova campanya ‘Rurals i amb Futur’

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta llança ja la segona edició de la campanya ‘Rurals i amb Futur’ que consta d'un vídeo de promoció de dos minuts de duració i diversos vídeos de promotors per a difondre les oportunitats i atractius que ofereix el territori rural. Aquesta campanya es prolongarà al llarg de tot el mes de novembre amb diferents accions per a posar en valor els avantatges que ofereix l'interior de la província de Castelló per a emprendre projectes tant empresarials com a nivell personal i familiar.

La campanya inclou la difusió d'aquest vídeo llarg amb el claim ‘T'ajudem a complir el teu somni’ i de sis vídeos testimonials de promotors en els quals expliquen el seu cas d'èxit en municipis de l'interior, impulsats gràcies a les ajudes dels Fons Leader. A més, també s'incidirà en aquesta campanya de posada en valor de l'entorn rural amb la fallada del concurs fotogràfic ‘L’estiu al meu poble’, que serà el dia 16 de novembre, coincidint amb el Dia Mundial de l'Orgull Rural.

Tots aquests vídeos es penjaran en les xarxes socials del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i es donaran a conéixer a través dels mitjans de comunicació també per a tractar d'arribar a tota la gent possible. D'aquesta manera es poden obrir noves oportunitats a persones emprenedores que puguen descobrir als pobles de l'interior noves oportunitats empresarials.

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, que integren 24 municipis de l'interior de la província de Castelló, ha reiniciat aquesta iniciativa després del bon resultat generat per la primera edició, en la qual van participar tant xicotets empresaris com empresàries de la província que han iniciat o expandit els seus negocis en aquests pobles.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “no hi ha millor manera de combatre el perill de la despoblació que el millor de viure en el territori rural. A més de generar oportunitats a través dels nostres plans d'ajuda per a invertir en negocis del territori rural, també donem a conéixer exemples pràctics d'emprenedors, molts d'ells dones, que han llançat els seus propis negocis i que exposen els avantatges que té emprendre als pobles de l'interior del nostre Grup d'Acció Local. És una forma efectiva i directa d'assentar famílies als nostres pobles i evitar la despoblació”.

La gerent del GAL Maestrat Plana Alta Leader 1420, Marta Urban, també destaca que “tractem d'ajudar i acompanyar a aquests emprenedors i emprenedores en aqueix procés de creació de les seues empreses, amb l'assistència tècnica que els hem prestat des dels inicis. Pretenem plasmar tot aqueix treball com un recurs per a continuar generant il·lusió, perquè cada dia siguen més les persones que tinguen aquesta visió d'il·lusió, de desenvolupament professional i laboral”.

La qualitat de vida, clau contra la despoblació

La qualitat de vida del poble és el punt fort més destacat pels emprenedors entrevistats. És per això que el president del GAL, Domingo Giner, assegura que “és un factor que hem de promocionar per a continuar atraient a més persones als nostres pobles, perquè en els temps complicats que ens ha tocat viure hem sigut testimonis de com als nostres pobles es manté una excel·lent qualitat de vida que no es té en altres llocs”.

En aquest sentit, Giner ha incidit en què “el futur està en mans de les persones que aposten per aquest territori rural, i el GAL continuarà amb el seu treball aliat d'aqueixa labor, d'aqueixa il·lusió, amb aquest lema que resumeix la inclinació a la seua essència i el repte de continuar mirant al futur: rurals i amb futur”.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons FEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.