Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat-Plana Alta planteja a la Generalitat una col·laboració per a atraure emprenedors i combatre la despoblació

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i l'Agenda Valenciana antidespoblació (AVANT), han mantingut una reunió per a buscar fórmules de col·laboració que permeten atraure a emprenedors i emprenedores al territori i així combatre la despoblació que amenaça als municipis que l'integren.

Aquest ha sigut el principal objectiu de la trobada mantinguda a la Casa dels Caragols i en el qual el president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha plantejat a la directora general de AVANT, Jeannette Segarra, que ajude en el desenvolupament del catàleg de recursos antidespoblació que té previst elaborar. Aquest projecte naix per a facilitar que totes les persones que vulguen emprendre projectes professionals en els 24 municipis que integren el GAL Maestrat Plana Alta sàpien amb quines facilitats compten i, així, ajudar-los a implantar-se empresarialment i iniciar un projecte de vida en el territori rural.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat després de la reunió que “hem trobat una bona disposició per part de AVANT per a col·laborar amb l'elaboració del catàleg de recursos antidespoblació perquè ens uneix la mateixa preocupació per atraure a persones emprenedores i la voluntat de fer més fàcil la implantació d'empreses i famílies que vulguen assentar-se als nostres pobles”.

Giner, que ha estat acompanyat per la gerent del GAL Maestrat Plana Alta, Marta Urban, ha agraït “la bona predisposició de la directora general i el seu adjunt, Evaristo Martí, per a trobar vies de col·laboració que permeta elaborar un catàleg de recursos antidespoblació que siga realment útil i eficaç per a ajudar al fet que les empreses s'implanten als nostres pobles i facilitar que totes aquelles persones que vulguen puguen emprendre un projecte de vida en el

Giner ha recordat que “el nostre territori compta amb recursos i serveis suficients per al desenvolupament d'activitats empresarials i professionals. Aquest catàleg tracta d'aglutinar la informació rellevant sobre els recursos i oportunitats de cadascun dels municipis per a fixar a nous emprenedors i emprenedores locals i atraure a potencials nous habitants d'altres espais perquè visquen i treballen ací”.

Un catàleg amb informació rellevant de tots els serveis

Cal tindre en compte que el Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha posat en marxa ja aquest projecte encaminat a facilitar tota la informació i els recursos disponibles a totes aquelles persones emprenedores que puguen estar interessades a iniciar projectes empresarials en algun dels seus 24 els seus municipis. Per a això elaborarà un catàleg de recursos antidespoblació que incloga tota la informació que puga ser rellevant per a atraure empreses i consolidar o augmentar la població.

Per aqueix motiu, la Junta Directiva del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha decidit impulsar l'elaboració d'una eina viva que reculla tots aquells recursos, serveis i ajudes, entre altres aspectes, que tenen els municipis del territori del Grup d'Acció Local.

En aquest treball és en el qual pot col·laborar l'Agenda Valenciana antidespoblació (AVANT), que es troba integrada per 154 municipis en risc de despoblament, dels 542 que formen la Comunitat Valenciana. AVANT té com a principal objectiu buscar l'equilibri territorial i treballar en conjunt amb els diferents ajuntaments, mancomunitats, diputacions i conselleries, no sols per a frenar la despoblació, també per a revertir les marcades diferències que hi ha en els municipis amb menys població, millorar la qualitat de vida i benestar dels seus habitants, garantir els serveis bàsics i desenvolupar un creixement sostenible de l'economia i l'ocupació en el territori.

Així mateix l'Agenda AVANT, articula i posa en marxa tots els elements necessaris i les fórmules possibles per a fer que totes aquelles persones que vulguen viure i fer del poble el seu mitjà de vida, el facen amb dignitat i qualitat de vida.

Deu blocs d'informació rellevant per a atraure més habitants

La informació que proporcionarà el catàleg es pot aglutinar en deu blocs, que són: habitatges, proveïments, laboral, espais d'ús agrícola i empresarial, comunicacions, medi ambient, equipament, patrimoni-turisme, ajudes-concessions-normativa, i dades generals. Aquests deu blocs nodreixen una base de dades on qualsevol futur poblador o pobladora pot consultar les informacions del seu interés.

Els objectius són:

 - Dissenyar la metodologia per a la recollida de la informació.

- Reunir en un només catàleg tots els recursos de la comarca que puguen contribuir a evitar la despoblació.

- Comptar amb una eina àgil i de fàcil actualització.

- Involucrar als actors locals i a la població local en un projecte que fomente el desenvolupament del territori i frene la despoblació d'aquest.

- Divulgar el contingut del catàleg per tots els pobles del territori GAL Maestrat Plana Alta per a conscienciar a la població de les possibilitats de creació de noves empreses i negocis.

- Divulgar el contingut del catàleg per les comarques, comunitats autònomes i ciutats amb major població en situació de desocupació amb la finalitat d'atraure nous pobladors.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d'empresaris i comerciants l'Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.