Pasar al contenido principal

El GAL Maestrat Plana Alta impulsa en els últims anys 36 projectes empresarials promoguts per dones

La dinamització dels projectes empresarials impulsats per dones és una de les prioritats del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta. Tant és així, que entre 2018 i 2021 ha aprovat ajudes per valor d'1.898.000 euros per a 36 empreses creades i dirigides específicament per dones del medi rural.

Aquesta subvenció global de quasi 1.9 milions d'euros procedents de Fons LEADER i gestionats per GAL Maestrat Plana Alta en els quatre últims exercicis encara està en fase d'execució i, si es culminaren tots, suposarien 3.191.754,69 euros d'inversió total. Això significa que el GAL Maestrat Plana Alta hauria aportat quasi el 60% dels diners, de mitjana, que necessitaven aquestes dones per a desenvolupar els seus projectes empresarials, és a dir, quasi dues terceres parts de la inversió.

De tots aquests projectes aprovació per a crear o ampliar per dones, set corresponen a les ajudes aprovades en 2018 i altres cinc a les corresponents a 2019 i en 2020 s'han subvencionat 11 projectes promoguts per dones.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, amb motiu de la celebració el pròxim 8 de març del ‘Dia Internacional de la Dona’, ha assegurat que “el desenvolupament empresarial de les dones és una prioritat per a nosaltres, per això els estem facilitant fins al 60% del pressupost que necessitaven per a desenvolupar els seus projectes empresarials. En la majoria de les ocasions es tracta també dels seus projectes de vida, perquè sense aquests diners algunes s'haurien vist obligades a haver de buscar-se un futur lluny dels seus pobles”.

Giner destaca que “gràcies a aquestes ajudes concedim a moltes famílies del món rural la possibilitat de generar recursos econòmics i llocs de treball, una cosa fonamental si volem realment prendre mesures que ajuden a frenar la despoblació a l'interior de les nostres comarques”.

En la convocatòria de 2018 s'han secundat set projectes, tots ells creats gràcies a aquestes ajudes. Per part seua, en la convocatòria 2019 es van aprovar cinc projectes, mentre que en 2020 han sigut fins a 11 els projectes que se subvencionaran a partir d'iniciatives i propostes de dones en entorns rurals.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons LEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Campanya ‘Dones Rurals i Amb Futur’

Cal recordar que el Grup d'Acció Local (GAL) Maestrat Plana Alta ha impulsat la campanya 'Dones Rurals i Amb Futur' per a donar visibilitat a la dona rural i el seu paper fonamental com a dinamitzadora de l'activitat dels pobles. És una campanya que està duent a terme en Facebook amb la implicació de les dones dels pobles, que estan compartint les seues experiències vitals i professionals en l'entorn rural.

Per a això està recollint molts exemples de dones d'èxit en el món professional i que expliquen com desenvolupen els seus projectes empresarials a l'interior. En el perfil de Facebook ‘Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420’ es poden conéixer els exemples de dones empresàries que estan desenvolupant els seus projectes o treballant en l'entorn rural. Per a això, el GAL ha creat l'etiqueta ‘Dones Rurals i Amb Futur’ per a promoure més iniciatives de dones emprenedores.