Pasar al contenido principal

El CEMAS anuncia que es convertirà en fundació coincidint amb el seu primer aniversari

El Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible, CEMAS, es constituirà com a fundació, amb participació oberta a altres administracions i entitats, tant públiques com privades. Així ho ha anunciat l'alcalde de València, Joan Ribó, justament quan es compleix el primer aniversari del centre. A més, l'alcalde ha donat a conèixer la pròxima creació d'un nou Servei d'Alimentació Sostenible, dins de la Regidoria d'Horta i Agricultura.

Ribó ha avançat estes accions, acompanyat pel regidor d'Agricultura i Horta, Alejandro Ramón, i pel director del CEMAS, Vicente Domingo. L’alcalde ha anunciat la intenció de l'Ajuntament d'impulsar el canvi de l'estructura jurídica del centre per a propiciar la seua pròxima constitució com a fundació «la qual cosa permetrà obrir-se al finançament privat i a la participació d'altres entitats públiques com a patrons», ha explicat Joan Ribó. «Ara estem en condicions de fer un pas més, per la qual cosa en la pròxim reunió del Ple de juliol es presentarà el canvi d'estatuts del centre per a la seua constitució com a fundació».

L'alcalde ha realitzat un balanç de les fites que han marcat la història del CEMAS en estos 12 mesos de funcionament: en 2015 València va signar l'anomenat Pacte de Milà; en 2016 la FAO va designar a la nostra ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible per a 2017; eixe any, el de la Capitalitat, es van celebrar nombroses iniciatives, com la Cimera Mundial d'Alcaldes, el Congrés d'Alimentació per a Ciutats Sostenibles o els Diàlegs de Nutrició amb la Universitat Politècnica. I l'any següent va portar l'acord de creació del CEMAS, que va ser inaugurat en 2019, després que l'alcalde el presentara en la seu de Nacions Unides, als Estats Units.

Influència en l'àmbit local i en el context mundial 

L'alcalde, Joan Ribó, ha explicat que la voluntat de l'Ajuntament és continuar tant en l'àmbit local com en el mundial amb el treball i l'acció que impulsa el CEMAS. En el primer cas, «mitjançant la potenciació de la producció local, dels comerços de barri i mercats, i de les accions de formació». De fet, Ribó s'ha «congratulat de la decisió del TSJ que avala el Pla d'Acció Territorial de l'Horta». En el context internacional, es prevaldrà la col·laboració amb les ciutats i organismes del món amb competències en este camp (de fet, ja s'està treballant en un acord amb la base de l'ONU a Quart de Poblet, que acull l'International Computing Centre.

L'alcalde ha subratllat, finalment, com a objectiu a potenciar «la defensa de la sobirania alimentària, perquè l'alimentació de les persones és un element massa important com  per a deixar-lo en mans dels mercats», ha afirmat.

El regidor d'Agricultura i Horta, Alejandro Ramón, ha subratllat la pròxima constitució d'un Servici Municipal d'Alimentació Sostenible, que entronca directament també amb l'Acord de Reconstrucció de la ciutat de València, així com amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, de Nacions Unides. Ramón ha subratllat el «caràcter «exemplar de València, una ciutat amb horta productiva, que hem de protegir i potenciar com a exemple de resiliència i d'eficàcia en l'accés a una alimentació sana i sostenible». De fet, ha recordat el regidor, la FAO va declarar l'any passat Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) el reg històric de l'horta de València.

Finalment, el director del CEMAS, Vicente Domingo, ha subratllat la importància «de tot el que València ha aconseguit en este temps», i ha presentat el llibre «El CEMAS davant els reptes globals de l'Alimentació Urbana Sostenible», una edició commemorativa de l'aniversari del centre, que ofereix un recorregut per les activitats, projeccions i propostes que s'han efectuat en este any. La nostra ciutat ha acollit diferents esdeveniments relacionats amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l'agenda 2030 de l'ONU.