Pasar al contenido principal

Economia Circular de l'Oliva ensenya a 22 ramaders com alimentar al seu bestiar amb la sansa

L'agrupació Economia Circular de l'Oliva ha organitzat una jornada aquesta setmana en la qual ha ensenyat a 22 ramaders de les províncies de Castelló i València a aprofitar la sansa i els subproductes de l'oliva per a alimentar al seu bestiar. Experts de diferents camps els han mostrat exemples pràctics per a aprofitar les restes de l'oliva a l'hora de fer més rendibles les seues explotacions agràries durant el taller ‘Maneig de subproductes en l'alimentació de remugants: Com formular i manejar racions amb la sansa’.

Aquesta jornada s'ha celebrat aquest dimarts a Benlloc i s'ha facilitat als ramaders informació per a la formulació de les racions en remugants i s'ha treballat en casos pràctics de formulació amb la sansa i altres subproductes. Es van realitzar exemples pràctics per a bestiar tant boví, com a oví i caprí. Aquesta jornada, que ha tingut més de dues hores de duració, ha tingut caràcter presencial, així com en línia per streaming a través de la plataforma Zoom.

Va ser un taller molt pròxim on els assistents i ponents van poder compartir i discutir casos pràctics de racionament amb sansa i altres matèries primeres i debatre els avantatges i inconvenients de l'ús de matèries primeres no convencionals en les racions. Cal tindre en compte que l'ús de matèries primeres alternatives pot suposar avantatges econòmics i mediambientals, però exigeix millores en infraestructura, organització i coneixements en les explotacions per a un ús òptim.

L'Economia Circular de l'Oliva és un projecte de cooperació Leader, amb fons de la Unió Europea, i en el qual participen set grups d'acció local de les províncies de Castelló i València.

Ramaders de les províncies de Castelló i València principalment

Dels 22 ramaders participants en aquesta jornada formativa, 12 van ser assistents presencials i 10 inscrits en línia. Els assistents van acudir en representació d'explotacions de La Torre d'en Besora, Ares del Maestrat, Vilafamés, Vall d'Alba, Morella, Cati, Benlloc i la Vall d'Alcalà, mentre que els que van participar en línia ho van fer des de Morella (de dues ramaderies diferents), Salamanca, Benissuera (Vall d'Albaida), Pego (Marina Alta), Torre d'En Besora, Artana, Onda, Puebla de Arenoso, València i Viver.

Entre els experts que han facilitat informació als ramaders han participat representants de la Universitat Politècnica de València, del CEU, de l'Institut Valencià d'Investigació Agrària i de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana.

Reduir fins a un 70% els costos de l'alimentació

Durant la jornada, els ponents han presentat els fonaments bàsics, així com exemples pràctics de formulació de racions per a boví i xicotets remugants. A partir d'ací, els ramaders van participar activament donant la seua opinió, explicant com alimenten actualment i van veure com la utilització d'aquesta mena d'eines pot permetre'ls reduir sensiblement els seus costos d'alimentació, que depenent de la mena de granja suposen entre el 40 i 70% dels costos directes. Al final de la sessió, la majoria dels assistents estaven d'acord a implementar l'ús de subproductes com la sansa i d'aquesta mena d'eines per a reduir les despeses en les seues explotacions.

Domingo Giner, president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta i coordinador d'aquesta iniciativa, ha explicat que “la presentació va ser molt completa i el debat que generem obri moltes opcions als ramaders per a l'ús d'aquesta eina de racionament i a l'ús de la sansa i altres subproductes. El taller de racionament va ser molt interessant, com ho demostra el fet que va haver-hi molt de debat i participació per part de tots els ramaders”.

Cal tindre en compte que els set grups d'acció local de les províncies de Castelló i València que integren el projecte “L'Economia Circular de l'Oliva” han organitzat unes jornades informatives al llarg del mes de novembre encaminades a promoure la innovació en el sector ramader i dels productors d'oli per a aprofitar millor la sansa i fer més rendibles les seues explotacions.

Així, les jornades “Economia Circular i Alternatives per a la sansa” s'estan duent a terme al llarg del mes de novembre i es realitzen tant en un format en línia com presencial. Aquestes jornades són dinamitzades per un equip de facilitadors de l'institut d'investigació Enginy CSIC-UPV, es tracta d'experts en processos d'innovació. Cada jornada tenen una duració de 2 hores i mitja i està orientada al fet que siga útil, àgil i productiva.

Domingo Giner, president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, ha explicat que “l'equip facilitador ens donarà les eines i l'espai perquè reflexionem sobre el present i el futur del sector, escoltem totes les opinions i experiències que vulguem compartir, i detectem les oportunitats que té el nostre sector per a la posterior presa de decisions estratègiques”.

En definitiva, l'objectiu d'aquestes jornades informatives organitzades per l'Economia Circular de l'Oliva és ensenyar als ramaders de la Comunitat Valenciana com aprofitar el alperujo per a ser més competitius i tindre unes explotacions ramaderes més rendibles. Això és especialment important a les províncies de Castelló i València, on hi ha més explotacions que poden beneficiar-se de l'aprofitament dels subproductes procedents de l'oliva.

Aquestes jornades es realitzaran en els set Grups d'Acció Local. De moment s'han celebrat les jornades a Túria-Calderona, Palància-Millars, Maestrat-Plana Alta i Som Rurals, aquesta última ahir mateix. Domingo Giner, president del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, ha explicat que “en aquesta acció facilitem informació sobre què és el alperujo, quin és el seu valor nutritiu, per a què pot servir en les explotacions ramaderes i com emprar-lo”.

Diverses iniciatives formatives per a millorar la rendibilitat

Cal recordar que, al començament d'octubre, un centenar de ramaders van participar ja en la jornada per a aprofitar la sansa com a aliment per al bestiar i els seus beneficis a l'hora de millorar la rendibilitat de les seues explotacions. La jornada es va realitzar en el xat la de l'organització ARBOCAS i en la qual també van participar membres de RUMICAS.

En aquestes jornades es van organitzar espais de debat els dos dies, molt participatives i amb moltes preguntes per part dels ramaders que van participar via WhatsApp. Gràcies a aquesta fórmula innovadora de difusió es va aprofitar l'eina de grups de WhatsApp per a formar i informar ramaders i fins i tot utilitzar-ho com a repositori. D'aquesta manera els van poder traslladar d'una forma molt directa tots els avantatges i els inconvenients que poden superar per a aprofitar el alperujo i beneficiar-se d'una forma molt pràctica del seu ús en les seues explotacions ramaderes.

D'altra banda, també es va programar la visita de diversos experts a explotacions ramaderes i almàsseres de les províncies de València i Castelló per a ensenyar als seus propietaris i treballadors a beneficiar-se dels avantatges que ofereix l'Economia Circular de l'Oliva.

Es tracta de visites dels tècnics en les quals van recaptar informació i transmetre als ramaders i almàsseres els avanços que s'està fent en l'economia circular de l'oliva i de l'aprofitament del alperujo per a reduir residus dels productors d'oliva i millorar la rendibilitat dels ramaders amb un nou sistema d'alimentació més sostenible i rendible.

En el treball que s'està desenvolupant des d'aquest estiu és fonamental el contacte directe tant amb ramaders com amb les almàsseres del territori per a conéixer de primera mà els seus mecanismes i funcionament i per a adaptar els processos a les seues necessitats en la introducció dels subproductes de l'oliva en l'alimentació del bestiar.

El projecte de cooperació “Economia circular de l'oliva. Aprofitament de subproductes de la producció d'oli d'oliva”, és un producte de cooperació finançat amb Fons LEADER.

Cal recordar que les dues associacions que congreguen als ramaders de remugants a la província de Castelló, ARBOCAS i RUMICAS, s'han interessat per aquest projecte.. Aquest treball l'estan duent a terme set Grups d'Acció Local Leader de la Comunitat al costat de la Universitat Politècnica de València, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), la Universitat Cardenal Herrera CEU i Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana. Està finançat amb fons LEADER i la cooperació del Govern d'Espanya, la Generalitat Valenciana i la Unió Europea.

Domingo Giner: “La sansa obri oportunitats de futur als ramaders”

El president del Grup d'Acció Local *Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha explicat, com a grup coordinador d'aquest projecte, que “l'aprofitament de la sansa com a aliment per al bestiar de la nostra terra obri noves oportunitats de futur tant per als ramaders com per a les almàsseres, perquè els fa més competitius”. En aquest sentit, ha assegurat que “la implicació dels i les ramaderes en aquesta mena d'iniciatives és fonamental perquè siguen útils i les seues conclusions puguen millorar el dia a dia del treball d'aquests professionals. Cal tindre en compte que partim de treballs de cooperació anteriors que ja obrin noves perspectives a aquest aprofitament, i ara es tracta de fer un pas més per a fer-lo rendible des del punt de vista mediambiental i també econòmic per a almàsseres i ramaders del nostre territori”.

I és que aquest Projecte de Cooperació parteix del coneixement d'anteriors investigacions de vies de reutilització dels subproductes de la producció de l'oli d'oliva, principalment de la sansa, com el agrocompostatge o l'alimentació animal. Aquestes vies de reutilització s'orienten específicament a potenciar, a més de l'economia circular, l'aprofitament local dels recursos, reutilitzant i reciclant els subproductes generats pel mateix sector.

Cal assenyalar que els 220 municipis rurals que estan representats pels 7 GAL Leader implicats en aquest projecte compten amb almàsseres, ramaders i veïns de l'entorn rural que es beneficiarien dels resultats del treball.

Treball contra la despoblació rural

La utilització de la sansa com a aliment per a la cabanya d'extensiu del medi rural valencià suposaria una solució més econòmica i adequada que la utilització directa de pinsos.

Així, l'aplicació pràctica de les conclusions que s'obtinguen d'aquest projecte de cooperació Leader de l'Economia Circular de l'Oliva contribuiria a la reducció dels costos d'alimentació dels ramaders i a la millora de l'economia de les zones rurals de la Comunitat Valenciana. I és que la producció del subproducte i l'activitat ramadera es concentra en zones amb alt risc de despoblació, municipis la majoria d'ells per davall de 2.000 habitants.

Valor nutritiu i estalvi en transport

Resultats d'investigacions anteriors de les quals parteix aquest treball de cooperació posen de manifest que el alperujo és un aliment adequat per a ser inclòs en les dietes de boví extensiu com a font de fibra i grassa, ric en oleic. Això pot suposar una solució per a les almàsseres i un avantatge per als ramaders, abaratint el cost de la ració i constituint un clar exemple d'economia circular.

Encara que composició nutritiva depén de l'oli i aigua residual que continga, i de la proporció de les fraccions de polpa, pell i os; la sansa presenta una adequada digestibilitat per a remugants i pot ser utilitzat en les racions d'aquests fins a un 20% d'inclusió sense cap problema per als animals.

Aquesta solució, en ser molt més econòmica i adequada que la utilització directa de pinsos compostos, podria portar a l'amortització de la inversió (sitges i carros mescladors de gestió individual o col·lectiva) i al manteniment dels costos de producció de sistemes de conservació i magatzematge d'aliments i contribuiria a l'adequada gestió dels subproductes agroindustrials de la Comunitat Valenciana.

Representat més del 60% del territori rural de la Comunitat

És important destacar la quantitat de territoris rurals representats en aquest projecte de cooperació, que s'està desenvolupant en els territoris de 7 dels 11 Grups d'Acció Local existents a la Comunitat Valenciana.

Concretament, 4 d'ells són de la província de Castelló i 3 de la província de València. Es tracta de Altmaesports Leader, Associació per al Desenvolupament de les Comarques d'Interior @DICI, Associació Palància Millars 14/20, Associació Desenvolupament Rural Túria-Calderona, Associació per al Desenvolupament Sostenible dels Municipis del Caroig, Serra Grossa i Riberes del Xúquer i la Associació Som Rurals, coordinats pel Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420.

El territori d'aquests set Grups d'Acció Local abasta fins a 220 municipis del total del territori Leader de la Comunitat Valenciana (330 municipis). Per tant, en aquest projecte de cooperació s'integra al 66,67% dels municipis Leader de la Comunitat.