Pasar al contenido principal

Diputació de Castelló i UJI impulsen un projecte d'investigació internacional per a combatre plagues i malalties en cultius mediterranis amb microorganismes beneficiosos

Desenvolupar eines innovadores basades en l'ús de microorganismes beneficiosos per a protegir els tres cultius més rellevants del Mediterrani: els cítrics, la tomaca i l'olivera. Aquest és l'objectiu del projecte Intomed, impulsat per investigadors d'Espanya, Portugal, França, Grècia, el Marroc i Tunísia, en el qual participa Víctor Flors, professor i investigador del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural de la Universitat Jaume I.

Intomed, projecte seleccionat per la Fundació Prima (Partenariat for Research and Innovation in the Mediterranean Area), compta amb el suport financer de la Diputació Provincial de Castelló, que en 2020 i 2021 ha signat sengles convenis de col·laboració amb l'UJI per una inversió global de 200.000 euros. La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i el president de la Diputació, José Martí, han visitat hui el laboratori de contenció biològica de l'UJI on es desenvoluparà la investigació i conéixer el seu potencial per al desenvolupament d'una agricultura més intel·ligent i sostenible. Una visita a la qual també han assistit el comissionat de la rectora per a la Nova Normalitat, Vicent Cervera; el director del Departament de Ciències Agràries i del Medi natural, Vicent Arbona, l'investigador Víctor Flors i el director de l’Oficina Tècnica d’Obres i Projectes de l’UJI, José Roger.

El consorci internacional en el qual participa l'UJI pretén el desenvolupament de noves eines basades en l'ús i el coneixement de fongs i bacteris per a combatre les plagues i malalties en cultius mediterranis. «El coneixement dels microorganismes beneficiosos i els seus potencials usos en agricultura és, en aquests moments, quasi marginal. Hi ha una enorme quantitat de bacteris i fongs que poden viure en associació amb els vegetals protegint-los enfront de malalties i plagues, l'ús de les quals reduiria l'impacte sobre els sòls i sistemes agrícoles i redundaria en una sostenibilitat a llarg termini», ha explicat Flors.

Ajuda als agricultors

El president de la Diputació, José Martí, ha posat en valor el treball conjunt de la institució provincial amb la Universitat Jaume I, "un centre sens dubte vital per a la investigació a les comarques castellonenques". Respecte al projecte per a combatre biològicament plagues i malalties en cultius mediterrani, Martí ha mostrat la seua confiança que "aconseguisca resultats a curt termini perquè en la Diputació tenim clar que el futur està en la ciència i aquesta és una iniciativa que pot resultar de gran utilitat per als nostres agricultors ja que els pot ajudar a fer més rendibles les seues explotacions agràries".

Modernitzar el camp de la província de Castelló a partir de l'eradicació de les plagues i malalties que habitualment ataquen als nostres cultius "és fonamental per a la nostra província, i ací estan braç a braç la Diputació i la Universitat Jaume I", afig Martí.

La rectora Eva Alcón, per la seua part,  ha agraït el suport econòmic de la Diputació "a un projecte d'investigació que generarà coneixement d'alt impacte i innovació amb capacitat de transformació sobre un sector tan important per a l’economia de la província com l'agrícola" i ha subratllat la importància d'afavorir aquestes sinergies per a donar suport a l'activitat científica que es desplega en les universitats.

Ús de Biopesticides

Un altre objectiu del projecte és conéixer l'impacte socioeconòmic de l'ús de biopesticides i quin és el nivell de coneixement de la seua existència entre agricultors i productors, entre les empreses del sector agroalimentari i, finalment, entre consumidors. Segons apunta el profesor de l'UJI Víctor Flors, "hem observat que en l'EU la majoria dels països registren de manera conjunta el consum de pesticides i biopesticides, amb el que l'estat real de la situació és molt difícil d'establir. Quan el projecte es trobe en un estat avançat, es podria extrapolar i modelitzar en els pròxims anys com l'ús d'aquestes eines agrícoles impactarà en la reducció de la petjada de carboni".

El desenvolupament del projecte INTOMED ha suposat la creació d’un laboratori d’alta seguretat per a investigar en malalties de quarantena de la província. En aquest laboratori, i com a part dels estudis proposats, es realitzaran assajos de protecció de les plantes de tomaca enfront de Clavibacter, un bacteri emergent a Espanya capaç de causar enormes danys en el cultiu de la tomaca. Aquest laboratori, situat a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i destinat a l'activitat científica del Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural, ha sigut cofinançat per l'UJI (amb una inversió de fons propis superior als 100.000 euros) i la Diputació (amb una aportació de 43.000 euros).