Pasar al contenido principal

Declaració sobre les oliveres monumentals al Territori Sénia

L’Assemblea de l’Associació Territori Sénia, formada per 22 cooperatives i empreses de l’oli (que agrupen 146 propietaris i llauradors que tenen en total 2.183 oliveres monumentals), altres empreses de turisme i restauració i 27 ajuntaments del territori (que constitueixen la Mancomunitat de la Taula del Sénia), ha acordat per unanimitat traslladar algunes qüestions als Governs de la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya.

En relació a la Generalitat Valenciana li demanen a la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, el compliment del que va escriure el passat 1 de juny de 2018 l’anterior consellera d’Agricultura, manifestant la total predisposició del Govern valencià a ajudar a materialitzar el SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia. Un cop aprovat per la FAO, cal materialitzar aquest ajut, com ja es fa amb l’altre SIPAM valencià.

D'altra banda la Llei 4/2006 de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana va ser pionera i va ajudar molt a protegir i frenar l’espoli d’oliveres monumentals. Un cop aprovat el Reglament al 2018 han quedat protegides les oliveres de més de 350 cm, però a més de protegir, és necessari conservar i posar en valor totes les oliveres monumentals de la Comunitat Valenciana. Una Llei inspirada en la que ara està vigent a Catalunya pensem que seria un bon punt de partida, però són el Govern i les Corts Valencianes qui han de triar la millor solució.

A la vegada, es convida a totes les organitzacions i persones que comparteixen les mateixes preocupacions per la defensa d’aquest patrimoni, únic al món, a manifestar el seu suport a aquesta Declaració.