Pasar al contenido principal

Compromís proposa al Senat mesures per a pal·liar l'alça en els costos del sector primari, com ara la I+D+i o l'ús de fonts renovables

La coalició Compromís ha proposat al Senat mesures per a garantir a mitjà i llarg termini la sostenibilitat en les activitats del sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) davant l'escalada que estan patint els costos d'explotació com a conseqüència principalment dels costos de l'energia. Per al senador Carles Mulet, “les solucions que proposem els partits polítics no només poden passar per baixades d'impostos o subvencions com el PP pregona, perquè això pot ser sinònim de fam per a demà. Plantegem abordar aquestes qüestions aprofitant recursos com l'hidrògen o l'energia solar, com a fonts no contaminants i de fàcil obtenció per a deixar de ser tan dependents dels combustibles fòssils i no renovables”.

La coalició recorda que “baixar impostos no comporta eliminar la relació de dependència cap a aquests combustibles. Per això plantegem mesures que reduïsquen la dependència d'aquests costos que qüestionen la viabilitat d'aquestes activitats i això no se soluciona llevant impostos, sinó afrontant el vertader problema d'arrel que és el consum de combustibles contaminants. Per això la I+D+i i la utilització d'energies renovables són el plantejament més creïble per a lluitar contra aquest problema del sector primari”.

Així Compromís ha plantejat d'acord amb tècnics i especialistes en pesca sostenible esmenes que plantegen establir línies d'investigació (de cara al futur, ja que esta situació podria tornar a repetir-se en el futur) que aborden el problema dels costos d'explotació, avançar en el desenvolupament tecnològic de l'energia basada en l'hidrògen i altres fonts energètiques no contaminants i de fàcil obtenció.

Entre aquestes el senador defensa apostar per acumuladors energètics (bateries) per a fer-les més eficients, així com de motors elèctrics o híbrids, equipats amb bateries alimentades de fonts energètiques netes; incentivar motors de baix consum o d'ús d'altres fonts energètiques més barates i menys contaminants (nitrogen líquid, biocombustibles d'origen vegetal sostenibles), furgonetes de motor elèctric o permetre als distribuïdors magatzemistes situats en espai portuari que invertisquen en energies netes per al seu autoconsum o autoconsum col·lectiu (plaques fotovoltaiques, eòlica, entre d’altres.)

Un altre pilar passa per facilitar la demanda de productes procedents dels nostres camps i llotges, evitant per exemple el consum de peix procedent del Marroc gràcies a tractats il·legals que han sigut rebutjats per il·legals pels tribunals europeus, o mitjançant campanyes en els mitjans i xarxes socials dels beneficis nutricionals. Finalment reclama fomentar la pesca artesanal o mesures urgents de lluita contra la contaminació marina.

En matèria de costos vinculats a l'agricultura, la coalició valenciana proposa l'impuls o de mesures per a assegurar l'autoproveïment de fertilitzants, estimulant i promocionant l'ús de totes aquelles matèries orgàniques que hui són font de compostatge i abonat orgànic, aprofitant per a això els fons Next Generation i altres línies pressupostàries dels diferents ministeris. Així mateix, planteja alternatives a la importació de matèries primeres per a alimentació animal o rebutjar tractats com el de Lliure Comerç que perjudica les taronges andaluses, murcianes i valencianes, així com a la indústria del suc i apostar decididament per la sobirania alimentària en tots els seus àmbits.