Pasar al contenido principal

Compromís denuncia que el Govern rebutja recolzar econòmicament als agricultors afectats pel cotonet

El Govern ha indicat al senador de Compromís, Carles Mulet, que “no contempla el suport financer per al tractament de plagues no regulades ni indemnitzacions per als agricultors afectats per aquestes, com és el cas del cotonet (Delottococcus aberiae)”.

L'executiu en la seua resposta parlamentària remarca que el finançament d'ajudes que compensen les pèrdues pel cotonet, al no tractar-se una plaga qualificada de quarantena o una plaga regulada, “no és aplicable” conforme al que es disposa sobre aquest tema en la Llei 43/2002, de 30 novembre, de sanitat vegetal.

Per a Mulet “el Govern segueix sense un criteri clar a l'hora de col·laborar amb les autèntiques víctimes de la mala gestió de la sanitat vegetal a les fronteres i hauria de ser clar amb aquesta qüestió. No és de rebut que fa unes setmanes assegure que ho farà quan per escrit diu tot el contrari. El nostre país continua sent un colador de plagues i malalties que infesten camps i cultius al no realitzar-se una bona vigilància a les fronteres, per la qual cosa el Govern hauria de ser corresponsable i pal·liar la seua desídia amb fons més enllà de les mesures higièniques. Continua faltant un pressupost per a ajudes als agricultors que són els qui estan sufragant amb les seues economies la manca d'unes ajudes directes a un problema que els ha sobrevingut”, ha reiterat el senador.

Així Compromís denuncia aquesta situació i ha presentat una esmena en els PGE per a l'any vinent de 12,3 milions, amb l'objectiu que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació col·labore amb la Conselleria d'Agricultura en la lluita en els problemes de sanitat vegetal que es donen al territori valencià, ja que és l'administració autonòmica qui, amb el seu minso pressupost i finançament, està fent front als problemes derivats del cotonet i altres plagues.

Mulet ha lamentat que “en moments difícils el Govern mai estiga del costat de la baula més feble. Ho vam poder veure durant la tramitació de la futura Llei de la Cadena Alimentària, que segueix sense convéncer als professionals del sector primari i el veiem en casos com el descrit. Semblen treballar per altres actors o interessos econòmics que no els dels qui ens mantenen, alimenten, creen riquesa al nostre país i mantenen el territori i els nostres costums culturals”.