Pasar al contenido principal

Castelló es converteix en la seu estatal de iniciatives dedicades a l’agroecologia i les varietats tradicionals, amb més de 100 assistents

Ponències, taules rodones, tallers pràctics, degustacions, espai de joc per a xiquets i xiquetes i un mercat de productes locals han conformat aquestes jornades, dedicades a posar en valor les varietats tradicionals de fruiters. Connecta Natura, amb el suport de la regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló i en col·laboració del projecte europeu Radiant, ha impulsat l’organització d’unes jornades que han posat en comú a expertes, productores i consumidores.

“Rebrots d’Arrel ha sigut una experiència que ens permet avançar cap a noves formes de producció agroecològiques i un consum de proximitat, que propicie pràctiques sostenibles en els cultius i hàbits d'alimentació saludables”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Més d’un centenar de persones han passat per la sala de conferències del Menadorki, centre neuràlgic d’aquesta trobada i des d’on s’han rebut ponents i assistents vinguts de tot l’Estat Espanyol i també d’Europa. Tot açò es suma a la gran afluència de curiosos i compradors que han vingut al Mercat de la Terra, on han pogut adquirir tot tipus de productes elaborats des del compromís ferm de la cura de la terra.

El Mercat de la Terra i la degustació organizada per Terrenae, van demostrar, un cop més, l’excel·lent qualitat dels productes del nostre territori. Olis, patés vegans d’ametlla, xocolata de garrofa, vins, vermuts artesans, formatges de pastor, mermelades d’autora, mel: tots ells el·laborats des de diferents punts de la nostra província i que representen l’esforç dels xicotets productors per oferir aliments saludables, artesanals i locals a la ciutadania.

¨Les jornades han estat tot un èxit i la gran afluència de públic fa palés l’interès general que desperten les varietats tradicionals a la societat i una creixent posada en valor de la recuperació dels fruiters que des de sempre s’havien cultivat a les comarques de Castelló’, comenta Pau Agost, membre de Connecta Natura.

Pel que fa a les activitats dedicades a la divulgació i diàleg sobre la recuperació, producció i consum de varietats tradicionals, investigadors i agricultors han pogut posar en comú les seues perspectives i preocupacions al respecte. És notable la consideració d’aquestes varietats per part dels agricultors com a menys productives. Tanmateix, des de Connecta Natura i el projecte europeu Radiant es vol demostrar la viabilitat dels fruiters de sempre com una alternativa més resistent en comparació a varietats comercials que no estan adaptades a un territori en concret, a més a més de que aquests fruiters formen part de la nostra cultura. Per part de les consumidores, les varietats tradicionals es perceben com un valor alimentari afegit.