Pasar al contenido principal

Castelló acull fins dissabte municipis de tot l'Estat per a pensar polítiques públiques que garantisquen l'alimentació sostenible

Castelló és des de hui i fins al dissabte protagonista de la trobada estatal de la Xarxa de Municipis per l'Agroecologia. Un espai que desenvolupen la Xarxa i la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló al Planetari per a posar en comú un full de ruta que garantisca l'accés a aliments sostenibles i saludables a tota la població alhora que redueix l'impacte del nostre sistema alimentari en el canvi climàtic.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat en la trobada anual de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, que "l'agricultura està en l'ADN de la nostra ciutat. Castelló té una tradició agrícola important i l'agricultura és motor econòmic i un àmbit en el qual les dones han tingut un paper important, malgrat no aconseguir llocs de responsabilitat en el sector".

"Agraïsc l'assistència als municipis participants que han vingut a Castelló per a compartir les seues experiències i continuar apostant per un model sostenible que protegeix l'agricultura", ha apuntat l'alcaldessa. "Hem de buscar les pautes que ens permeten un desenvolupament assenyat i avançar en les polítiques alimentàries, de repte demogràfic i de transició agroecològica, sempre des de la perspectiva de la igualtat, com a marc de referència i desenvolupament", ha remarcat. I en aquest sentit, "desitge que aquesta assemblea sembre la llavor de les noves realitats, entorn del sector agrari i a l'ecologisme, i que siguen profitoses per a l'economia i la societat".

“La trobada és una “gran oportunitat de pensar en les nostres ciutats i els nostres sistemes agroalimentaris. Des de Castelló hem aprés molt d'altres ciutats de la xarxa”, ha resaltat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha posat en valor el canvi de paradigma que suposa el nou Pla General amb la protecció de 2.000 hectàrees de sòl agrari per espentar al sector primari.

“El sistema alimentari global és vulnerable i a més contribueix al canvi climàtic”, ha explicat Jorge Molero, coordinador de la Xarxa de Municipis per l'Agroecologia. “Aquesta xarxa de més de 20 municipis de tot el territori ajuda a posar en marxa polítiques públiques locals per a fomentar la producció i consum d'aliments saludables i sostenibles, i cada any som més”.

La trobada titulada “Millorar la nostra alimentació per a millorar el lloc en què vivim” comptarà amb tallers sobre compra pública sostenible, distribució i logística o dret a l'alimentació. A més es presentaran els resultats de l'Informe sobre Polítiques alimentàries, repte demogràfic i transició agroecològica i se celebrarà una taula redona dedicada a pensar bones pràctiques en polítiques agroalimentàries com a instruments per a abordar la despoblació, en ella participaran Jaime Izquierdo, Comissionat per al Repte Demogràfic en el Govern del Principat d'Astúries;  Itziar Biguri, alcaldessa d'Orduña; Cristina Cid, alcaldessa de Allariz; César Álvarez, alcalde de Vegadeo; i Ramón Lara, director General de Consum i Agenda 2030 de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.

Primera edició dels premis per l'agroecologia

Les jornades conclouran amb la primera edició de premis per l'agroecologia denominada Ciutats i Pobles que Alimenten, una convocatòria única en tot el territori convocada pel Consell d'Organitzacions Socials de la Xarxa que servirà per a visibilitzar les millors pràctiques i polítiques per una alimentació sostenible. Conduirà l'esdeveniment Rosabel Tavera, periodista de l'agència EFE i entregaran els premis l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco un representant de Comissionat per al Repte Demogràfic del Govern  del Principat d'Astúries, Jaime Izquierdo; el director general de Polítiques Palanca per al compliment de l'Agenda 2030, Gabriel Castañares; Eva García Sempere com a representant del Ministeri de Consum; i Vanessa Millán, regidora de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Rivas i vicepresidenta de la Xarxa de Municipis per l'Agroecologia.