Pasar al contenido principal

Avís de tractament per a les vinyes de la Vall d'Albaida

Cuc del raïm (Lobesia botrana): 3a Generació

En els últims dies del mes de juliol van ser detectats els primers adults de la tercera generació del cuc
del raïm en els punts de control situats en aquesta comarca vitivinícola. Com sol ocórrer en aquesta generació, als pocs dies d'iniciar-se el vol van aparéixer les primeres postes en raïm. Es preveu que aquestes postes comencen la seua eclosió el pròxim cap de setmana, ja que les temperatures estan sent molt elevades i això accelerarà el ritme del cicle biològic de la plaga.

D'altra banda, també s'observa el típic escalonament del cicle biològic en aquesta tercera generació, ja que en la mateixa parcel·la es poden observar adults i postes de la tercera generació al costat de larves i crisálides de la segona.

Per tot això, el Servei de Sanitat Vegetal recomana realitzar un tractament insecticida per a controlar aquesta plaga. Aquest tractament es realitzarà preferentment entre els dies 6 i 10 d'agost, tots dos inclosos. També es recomana repetir el tractament, passada la persistència del producte emprat, a causa de l'escalonament del cicle biològic en aquesta generació.

Podridures (Botrytis cinerea)

Es recomana realitzar un tractament preventiu amb un producte antibotritis, per a evitar l'aparició de possibles podridures en els raïms.

Aquest tractament es podrà realitzar en qualsevol dels dos tractaments recomanats per al cuc del raïm (fins i tot en els dos). En qualsevol cas, s'hauran de deixar transcórrer almenys 21 dies entre l'últim tractament antibotritis i la verema, per a evitar problemes en la fermentació dels mostos.


NOTA: Les matèries actives a utilitzar per al control d'aquests paràsits les poden consultar en el Butlletí d'Avisos número 5, d'abril de 2022. Davant qualsevol dubte sobre els tractaments recomanats, poden posar-se en contacte amb els tècnics de la zona o amb el Servei de Sanitat Vegetal.