Pasar al contenido principal

Atzeneta del Maestrat crea una Comunitat Energètica Local

L'Ajuntament d'Atzeneta del Maaestrat i la Cooperativa de la localitat, al costat d'altres empreses com ara l'empresa propietària del supermercat, impulsen la primera Comunitat Energètica local que gestionarà la seua pròpia energia. Han signat un conveni per dur a terme aquesta iniciativa de producció elèctrica, que reportarà importants beneficis mediambientals i econòmics.

Una Comunitat Energètica és una organització en què els seus membres s'impliquen per gestionar la seua pròpia energia i generar-la de forma eficient i en base de fonts d'energia renovables. En el cas d'Atzeneta del Maestrat, el projecte energètic, sota la direcció tècnica de Magnetis Enginyeria, consistirà en el muntatge de diverses instal·lacions d'energia fotovoltaica, amb 180 kW de potència, sobre les cobertes d'edificis municipals i cooperatius. D'aquesta manera, es produiran més de 270.000 kWh anuals d'energia renovable en règim d'autoconsum compartit a les entitats participants.

L'alcalde de la localitat, Santiago Agustina, explica que "l'objectiu d'aquesta primera Comunitat Energètica, a part dels beneficis econòmics, socials i mediambientals generats per la iniciativa, és assentar les bases d'una col·laboració públic-privada que permet crear un model de generació elèctrica que puga anar creixent i donant cabuda a altres agents econòmics i particulars".

Per la seua banda, el president de la Cooperativa d'Atzeneta, Angelino Barberá, s'ha mostrat "satisfet de el projecte impulsat fruit de la col·laboració existent entre l'entitat i el consistori, i que mitjançant la fórmula del cooperativisme i els seus valors permetrà la posada en marxa d'una nova activitat per a benefici no només dels socis de la mateixa, sinó de tota la societat atzenetina "

La Cooperativa d'Atzeneta i l'Ajuntament de la localitat ja han dut a terme altres projectes en l'àmbit de la producció d'energia elèctrica, ja que són propietàries de dues plantes fotovoltaiques des de l'any 2007, amb una producció anual de més de 300 MWh.

El projecte s'ha presentat a les ajudes convocades per l'IVACE per a l'impuls de les comunitats d'energies renovables per a l'exercici 2021, "però el nostre compromís amb la societat i el medi ambient és independent de la resolució de les mateixes i la nostra aposta és clara per un nou model energètic, verd i de proximitat ", indica Santiago Agustina.

Beneficis de la Comunitat Energètica

La creació d'una comunitat Energètica comporta importants beneficis mediambientals, l'aposta per les energies renovables suposa un gran estalvi de les emissions generades, ja que s'estima que a Atzeneta del Maestrat es deixaran d'emetre aproximadament 140 tones de CO2 a l'any.

D'altra banda, estan els beneficis socioeconòmics, ja que es redueix la dependència energètica i el cost del lsubministrament. Per això, Atzeneta d'al Maestrat passarà a produir i gestionar la seua pròpia energia, el que proporcionarà estalvis en la factura elèctrica, proporcionals a la inversió que es faça en el projecte, que reverteixen en la societat atesa la naturalesa de les entitats participants.