Pasar al contenido principal

Albocàsser celebra este cap de setmana la huitena edició de la Fira de l'Ametla

Albocàsser acollirà els dies 5 i 6 d’octubre la huitena edició de la Fira de l’Ametla, que compta amb el suport de la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’. La presentació oficial a la capital de la Plana ha tingut lloc aquest matí al Palau Provincial amb la presència de la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí,l’alcaldessa de la localitat, Isabel Albalat, i la regidora de Fires, Empar Adell.

Martí ha felicitat l’Ajuntament pel «gran impuls» que se li ha donat enguany «a la fira per excel·lència de l’ametla de la província», que unirà en tan sols dos dies gastronomia, tallers, música i diversió amb la missió de promocionar aquest fruit sec tan castellonenc. Precisament, és aquesta línia, la de promocionar els productes ‘marca Castelló’, «el que ens ha motivat a integrar ‘Castelló Ruta de Sabor’ dins les competències de Turisme, perquè volem posar en valor el turisme gastronòmic, una de les claus que pensem que poden ser un gran revulsiu per a dinamitzar l’interior i per a fomentar el desenvolupament econòmic de la zona». «Estem treballant sota aquesta premissa».

Durant la seua intervenció, la diputada de Turisme també ha recalcat «el suport incondicional» de la Diputació a totes aquelles iniciatives que vénen «allò que és nostre» i ha anunciat que els propers pressupostos de la institució provincial, els primers de l’equip de govern actual, inclouran una partida destinada a la subvenció de fires i mostres gastronòmiques en règim de concurrència competitiva .

L’alcaldessa, per la seua banda, ha destacat el paper d’Albocàsser com a productor més important de l’ametla i ha convidat els castellonencs a que s’apropen a la localitat per a conéixer tant la gastronomia com el ric patrimoni local. Albalat, a més a més, ha avançat que des de l’Ajuntament s’està treballant per a celebrar unes jornades «molt especials» que coincidiran amb l’època de la floració dels ametlers. Prompte es desvetllaran més novetats.

Programa de la fira

El dissabte 5 a les 10h es durà a terme l'obertura del recinte firal i a les 11.30h s'inaugurarà la Fira. De 12h a 14h a l'Ermita dels Sants Joans es podrà visitar l'exposició de varietats d'ametles i manualitats realitzades pels alumnes del CEIP Joan de Brusca i els usuaris de la Unitat de Respir. De forma simultània, a les 12.30h, es presentarà el llibre “Sorbos” d'Ignacio Múrria Climent a la Casa de la Cultura.

Ja a la vesprada, a les 16h hi haurà un taller de coques celestials i productes amb ametla a la seu dels jubilats. De 16h a 19h al Pla de la Font es realitzarà la trobada de Boixeteres. A més, de 17h a 20h es podrà tornar a visitar l'exposició de treballs amb les ametles com a protagonistes dels xiquets i xiquetes del col·legi i els assistents a la Unitat de Respir.

La Casa de la Cultura acollirà a les 18h la xarrada “Anàlisi, situació i propostes de millora del sector de fruits secs” a càrrec de Ricardo Beltrán, responsable del sector de fruita seca de la Unió de Llauradors i Ramaders.

A les 19h hi haurà 'tardeo' amb el grup Trébede al Pla dels Sants Joans al qual seguirà, en el mateix emplaçament, la festa i el ball amb la discomòbil The End des de les 00.30h.

El diumenge, el recinte firal tornarà a obrir les seues portes a les 10h. Els més xicotets podran gaudir d'un contacontes amb Tania Muñoz a les 11.30h.

A les 12.30h arribarà l'esperat Concurs de Pujada de Sacs d’Ametles a la Falsa que se celebrarà a la Casa de la Cultura i arriba, com la Fira, a la huitena edició. Els xiquets i xiquetes també podran participar en aquesta curiosa activitat i participar en el cinqué concurs infantil de pujada de sacs d'ametles.

Seguidament, a les 13.30h, els amants del vi podran participar en la degustació oferida pel celler de Vicent Flors.

Tots aquells interessats a visitar l'exposició de varietats d'ametles i manualitats dels alumnes i alumnes del col·legi Joan de Brusca i els usuaris i usuàries de la Unitat de Respir podran fer-ho de 12h a 14h i de 17h a 20h.

Després d'una pausa per a dinar, a les 19h se sortejaran regals en el punt d'informació de la Fira i a les 20h serà la clausura oficial de l'esdeveniment.