Pasar al contenido principal

Ajuntament de València i institucions celebren el reconeixement internacional del regadiu local com a patrimoni agrícola mundial

L'Ajuntament de València ha acollit este matí l'acte institucional amb motiu de la Declaració del Regadiu Històric de l'Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura). Ajuntament, Generalitat, Universitat, i representants de les comunitats de regants i els municipis de l'horta valenciana s'han reunit amb motiu d'este reconeixement que, tal com ha assegurat l'alcalde de València, Joan Ribó, «constituïx un repte il·lusionant, i comporta la gran responsabilitat de mantindre i cuidar l'horta, igual que ella ens ha mantingut i cuidat a nosaltres durant segles».

L'alcalde Ribó ha presidit l'acte institucional, en el qual han intervingut  la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà; la subdirecctora general de Relacions Internacionals i Assumptes Comunitaris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Marta Cimas; el regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramón; el director per a Espanya de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Enrique Yeves; i el director de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València, José María García Álvarez-Coque. L'acte ha comptat també amb la presència del president de les Corts Valencianes, Enric Morera, i nombrosos membres de la Corporació Local.

L'alcalde ha recordat la petició a la FAO, al setembre de 2018, del reconeixement mundial per a l'horta valenciana. «Hui podem proclamar amb tot l'orgull del món que este mosaic de colors, records i vida que és l'horta és part del patrimoni agrícola mundial de la FAO, junt amb altres 50 llocs de tot el món. Hem de felicitar-nos. És un pas històric per a l'horta de València. Un reconeixement que se suma a l'aposta estratègica que va posar en marxa este govern municipal des de l'inici del mandat l'anterior».

Després de la cerimònia, l'alcalde ha manifestat als representants dels mitjans de comunicació la importància de «l'horta de València com un dels grans exemples en producció alimentària sostenible i pròxima a la ciutat». Ribó ha reiterat que l'horta «no es pot tocar: ha de ser horta»; i ha assenyalat la voluntat del Govern Municipal de «fer d'ella un sistema productiu millor adaptat a la situació actual i que alimente a la ciutat». «València va nàixer perquè podia alimentar-se de l'horta i podia beure del Túria; i ara hem de continuar amb este procés, especialment en uns moments en el qual tots els indicadors assenyalen que l'agricultura de proximitat serà la clau de la sostenibilitat alimentària del futur».

El Consell de l'Horta comença l'11 de febrer          

En pareguts termes s'ha manifestat la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, qui ha destacat el «valor productiu, ambiental, cultural i visual de l'horta, que ha sobreviscut malgrat les pressions urbanístiques». Mollà ha anunciat que el pròxim 11 de febrer començarà a funcionar el Consell de l'Horta «amb tots els agents implicats que intervenen i interactuen». Es tracta d'una entitat pluriadministrativa, constituïda com a òrgan gestor el passat mes de juliol, de la mà de la Conselleria, Ajuntament i Diputació.

L'Alqueria dels Moros, recentment rehabilitada per l'Ajuntament, en el marc del Pla Municipal d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social, serà la seu del Consell un centre que, en paraules de l'alcalde, «irradiarà polítiques específiques cap a tota l'àrea metropolitana perquè l'horta siga el que ha sigut històricament i ha de tornar a ser».

Durant el seut torn, la subdirectora general de Relacions Internacionals i Assumptes Comunitaris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Marta Cimas, s'ha  referit a la importància de la figura del SIPAM «com a instrument de garantia i futur, en sintonia amb l'Agenda 2030 Nacions Unides», i ha destacat que Espanya «està al capdavant en reconeixements d'estos sistemes a Europa, amb quatre SIPAM al nostre país, dels quals dos es troben a la Comunitat Valenciana». Per part seua, el director per a Espanya de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Enrique Yeves, ha assenyalat la «severitat i rigor» del sistema de selecció del patrimoni agrícola mundial, i ha explicat que els SIPAM constitueixen «sistemes peculiars que ajuden a la sostenibilitat del planeta, i envien un missatge clau de preservació a la comunitat internacional».

El director de la Càtedra Terra Ciutadana de la Universitat Politècnica de València, José María García Álvarez-Coque, ha parlat sobre l'exigència que implica este reconeixement de la FAO: «se'ns demana que posem en marxa un pla d'acció, i eixe pla representa un pacte entre generacions, el pacte de la gran metròpoli agrària, el pacte de les oportunitats. I és també un compromís internacional». Finalment, el regidor d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, i conductor de l'acte, Alejandro Ramón, ha afirmat que la declaració del Regadiu Històric de l'Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO «és un èxit compartit, un esforç conjunt de tots aquells que vivim, gaudim i treballem l'horta».