Pasar al contenido principal

La Cooperativa d'Onda celebra l'acte institucional del seu centenari

La Cooperativa d'Onda celebra enguany el seu centenari i en el mes de febrer ha concentrat bona part del seus actes commemoratius, entre ells l'institucional d'ahir amb la participació del món cooperatiu castellonenc i diverses autoritats, entre elles la del president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de la Diputació de Castelló, José Martí i l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester. Allí es va realitzar un homenatge personal a expresidents i socis i es va estrenar un vídeo commemoratiu de l’efemèride i resentat un retaule ceràmic per a recordar aquest centenari.

Ximo Puig va aplaudir el compromís de la corporació ondera "en la defensa i foment dels interessos agrícoles d'Onda i de les terres de la Plana" i ha destacat el seu múscul col·lectiu, format per més de 6.000 socis i sòcies. En aquest sentit, va assegurar que Onda és "un exemple de les profundes arrels que té el cooperativisme en la Comunitat Valenciana" i ha ressaltat el valor de la cooperació com a "pilar fonamental de la nostra agricultura".

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, va manifestar que "bona part del gran canvi social i econòmic que ha experimentat la nostra terra en l’últim segle li’l devem, en gran part, a les cooperatives locals, que des sempre han defensat l’economia agrícola i han apostat per portar a terme els somnis i les idees de moltes generacions a través de les caixes rurals". "I la millor prova la tenim en el fort arrelament que té a tots els pobles, com ací a Onda, on compta amb més de 6.000 socis". En la part més personal, Martí ha agraït "de tot cor» que la cooperativa d’Onda s’implique també en la transformació dels pobles menuts que rodegen la localitat, com és el cas de Suera, que gràcies a la Caixa Rural ondera disposa de serveis bancaris.

Carmina Ballester, alcaldessa d'Onda, va dir que "La Cooperativa es deu al treball i al talent dels onders i onderes i devem la nostra evolució com a poble a la Cooperativa i la Caixa Rural. Perquè sempre han estat ací quan els has necessitat, ajudant un llaurador a tirar avant, deixant diners a un emprenedor per muntar la seua empresa, lluitant contra vent i marea pel nostre producte de la terra, des de la garrofa a la taronja, i per la dignitat dels nostres productors. Perquè no oblidem que ací som tots fills o néts de llauradors, i a ells, i a la terra, els devem el que som”, ha manifestat Ballester.

Les autoritats van compartit presència amb el president de la cooperativa, Salvador Calzada, i el director de l’entitat, Raúl Ballester.

El programa dels 100 anys de la Cooperativa Agrícola Nuestra Señora de la Esperanza inclou actes tant de caràcter oficial i intern, com altres oberts al públic en general i que començaren el passat 4 de febrer amb el que es denomina com L'escola en la Cooperativa, per a alumnat de Tercer de Primària, tant d'Onda com de Fanzara, Suera i Tales, que visiten les instal·lacions de l'entitat. “L'objectiu és donar a conéixer a xiquets i xiquetes què és un cooperativa i com funciona, a través d'activitats lúdiques i de la projecció d'un vídeo”, segons el director de la cooperativa, Raúl Ballester.

“Hem volgut ser innovadors també en això i hem començat per la part més jove de la societat, perquè creiem que són el futur de la Cooperativa, quan normalment s'hauria iniciat amb actes dirigits a les persones majors que ja formen part de l'entitat”, ha indicat per la seua banda, Salvador Calzada, president de la Cooperativa d'Onda.

Per això, abans ja es van realitzar en l'IES Serra d’Espadà unes xarrades-col·loqui amb alumnat d'ESO i batxillerat, amb la col·laboració de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries Valencianes (FECOAV). “Allí se'ls va explicar el funcionament de les cooperatives com a empreses, les primeres a aplicar des dels seus inicis alguna cosa que ara sembla tan nou com la responsabilitat social corporativa (RSC)”, ha afegit el director de l'entitat.

L'últim acte del mes de febrer serà el dissabte 22, en el magatzem de la Cooperativa, i consistirà en un tast explicatiu d'oli a càrrec de Fabiola Villamón, experta en elaiotecnia i olivicultura de la Cooperativa de Sant Joan de Moró. Aquesta entitat és col·laboradora de la Cooperativa d'Onda, ja que és on s'emporten a moldre les olives recollides a Onda i alguns municipis de voltant.

“Hem preparat el programa de manera ondulant, de manera que hi ha molts actes el mes de febrer i tornarà a ser intens al desembre, amb la celebració de les festes de la patrona. Els altres mesos hi haurà activitats més espaiades”, ha assenyalat el president.